Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Activitatea PFA constituie vechime in munca?


de Redactia PortalPFA la 29 Oct. 2019 Exclusiv
4 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitatea PFA constituie vechime in munca?
Multe PFA-uri (persoane fizice autorizate) se intreaba daca activitatea pe care o au le asigura si vechime in munca odata cu platirea a 25% pentru contributii sociale la pensii. Vom afla de la expertul nostru ce spune atat Codul fiscal, cat si Codul muncii despre vechimea in munca in cazul PFA-urilor.


PFA si vechimea in munca: raspunsul specialistului
 

Potrivit prevederilor art. 151 alin. (25) din Legea nr.  227/2015 privind Codul fiscal, “Organul fiscal central transmite in sistem informatic Casei Nationale de Pensii Publice informatiile inscrise in declaratia unica prevazuta la alin. (3) necesare, potrivit legii, stabilirii, in sistemul public de pensii, a stagiului de cotizare realizat si a punctajului lunar, in vederea acordarii prestatiilor de asigurari sociale prevazute de Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. Informatiile necesare, precum si procedura de transmitere a acestora se stabileste prin protocol incheiat intre ANAF si Casa Nationala de Pensii Publice.”
          
Conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. a), e), f) si p) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare:

"a) asigurat - persoana fizica pentru care angajatorul/entitatea asimilata angajatorului este obligat/a sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale, persoana fizica care realizeaza venituri din activitati independente sau drepturi de proprietate intelectuala si care, pe baza declaratiei individuale de asigurare, datoreaza contributia de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si persoana fizica ce achita contributia de asigurari sociale pe baza contractului de asigurare sociala, potrivit prezentei legi; (…)
          
e) declaratie individuala de asigurare - declaratia fiscala pe baza careia se realizeaza declararea veniturilor care reprezinta baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau din drepturi de proprietate intelectuala pentru care exista obligatia depunerii acesteia si care constituie documentul pe baza caruia se stabileste, in sistemul public de pensii, stagiul de cotizare si punctajul lunar, anual si mediu anual;
          
f) declaratie nominala de asigurare - declaratia fiscala pe baza careia se realizeaza declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, precum si in cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele prevazute la lit. e), care constituie documentul pe baza caruia se stabileste stagiul de cotizare si punctajul lunar, anual si mediu anual;
(…)
 
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;"
          
Conform prevederilor art. 6 alin. (1), punctul IV din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

“(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: (…)

IV. persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare."

          
Potrivit prevederilor art. 45 alin. (1) si (1^1) din legea sus-mentionata:

(1) In sistemul public de pensii stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre asigurat si, dupa caz, de catre angajator.

(1^1) In situatia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV care au depus declaratia individuala de asigurare, daca la definitivarea anului fiscal se constata ca venitul net/brut anual realizat la sfarsitul anului este mai mic decat 12 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata si acestia au platit contributie de asigurari sociale, stagiul de cotizare se determina prin raportarea venitului la care s-a achitat contributia de asigurari sociale la salariul minim brut pe tara garantat in plata.”
 
Din punct de vedere al vechimii in munca, potrivit  art. 16 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede, ca “munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca”.
 
Prin urmare, vechimea in munca este reglementata prin lege, iar regula stabilita de Codul muncii este aceea ca vechimea in munca se dobandeste ca urmare a exercitarii activitatii profesionale in baza unui contract individual de munca.

 Intrucat, persoana isi desfasoara activitatea in conformitate cu OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, perioada in care este titularul unei PFA nu constituie vechime in munca, deoarece acest act normativ nu contine nicio prevedere referitoare la vechimea in munca.

 

CONCLUZIE

Perioadele pentru care se datoreaza contributia la bugetul asigurarilor sociale de catre titlularul unei PFA constituie stagiul de cotizare, dar nu constituie vechime in munca.  
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.
 


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.11 din 177 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 4 comentariiAdauga comentariul tau

negru sorin 2020-01-07 17:34:21

am inteles care este conditionarea pensiei de stagiul de cotizare complet, nu inteleg insa care este legatura intre vechimea in munca si acordarea pensiei de stat, rog raspuns si pe e-mail, multumesc!

C tin ursu 2019-11-06 22:56:14

Dar nici în specialitate,,? nu crede ?i ca este neconstitutional, nu ?i se recunosc anumite drepturi. Consider ca este o discriminare, e?ti titular al unui pfa sau ii, e?ti obligat la taxe ca ?i în alte raporturi juridice de munc?, dar nu î?i este recunoscut pe deplin dreptuldoar stadiu de cotizare?! E xista vreo lege care sa recunoasc? aceasta situa?ie ce este de facut

Chivu Bogdan 2017-11-08 21:57:47

Va rog sa analizati si situatia in care duoa ce am am terminat o facultate la zi, ca angajat,, am mai urmat si absolvit doua facultati la seral 12 ani ,se poate lua in seama la pensionare , încadrarea in categoria 2 a de munca a perioadei lucrate efectiv ca angajat si totodata student la seral . Considerati indreptatita solicitarea acordarii unei grupe de munca chiar daca nu am contribuit la fondul de pensii in mod suplimentar , dar apreciez ca ar trebui rasplatit -respectiv incurajat - interesul pentru ridicarea pregatirii profesionale . Ce demersuri ar fi necesare pentru ca legea sa reglementeze aceste situatii.

Sima Horatiu 2017-10-09 17:22:40

Cum arata o adeverinta care sa ateste vechimea in specialitate facuta de un PFA ? Nu sunt angajat, ci il detin si la depunerea unui dosar mi s-a cerut sa probez vechimea in specialitate. Cu ce o probez? Cum sa fac eu acea adeverinta? Ce trebuie sa scriu in ea ?

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016