Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Activitatea PFA si cifra de afaceri de 220.000 lei. Ce activitati includem la depasirea plafonului de TVA?


de Victor Achim la 23 Oct. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitatea PFA si cifra de afaceri de 220.000 lei.  Ce activitati includem la depasirea plafonului de TVA?
Prin analiza de mai jos, vom analiza cazul unui PFA (neplatitor de TVA) care realizeaza venituri din profesii liberale (taxabile din punct de vedere al TVA) si este inregistrata fiscal cu CIF (venitul se impune prin declaratia 200 pe CNP), persoana fizica, in calitate de reprezentant al PFA, care realizeaza venituri din inchiriere (impuse pe CNP, in sistem cote forfetare de cheltuieli, prin D220 si respectiv D200, scutite din punct de vedere al TVA). Vom vedea daca se iau in calcul la depasirea plafonului de TVA ambele activitati sau daca activitatea de pe CIF se considera separata de activitatea de inchiriere pe CNP.


Iata raspunsul specialistului:
 
 
La depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei se iau in calcul toate veniturile realizate de catre persoana fizica care desfasoara operatiuni economice din sfera de aplicare a TVA. Deci, toate activitatile trebuie  analzate in  ansamblul lor, fara  a fi analizate distinct,  pentru fiecare operatiune in parte.
 
Practic, o persoana fizica,  impozabila, atat din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, dar si a impozitului pe venituri din activitati independente nu poate avea doua coduri de identificarea fiscala. In acest sunt aplicabile prevederile circularei MFP nr.  691736/14.06.2016.  In circulara se face referire la art. 266 alin. (1) pct. 4 din Codul fiscal "activitate economica are intelesul prevazut la art. 269 alin. (2). Atunci cand o persoana desfasoara mai multe activitati economice, prin activitate economica se intelege toate activitatile economice desfasurate de aceasta".
 
 In acest context, prin circulara mentionata se precizeaza ca activitatile economice desfasurate de o persoana fizica trebuie analizate din punct de vedere al TVA in ansamblul lor, astfel cum rezulta si din prevederile art. 266 alin. (1) pct. 4 din Codul fiscal. Din acest motiv, in eventualitatea in care se depaseste plafonul de scutite de 220.000 lei/an, se atribuie un  singur cod de inregistrare in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 din Codul fiscal, pentru toate activitatile desfasurate de persoana fizica in calitate de persoana impozabila, fara a se " atribui mai multe coduri de inregistrare in scopuri de TVA in functie de fiecare categorie de operatiuni realizate de persoana respectiva, fiind vorba despre una si aceeasi persoana impozabila. ". Din circulara trebuie retinute urmatoarele precizari   "De exemplu, faptul ca o persoana fizica desfasoara mai multe categorii de activitati sau realizeaza o anumita operatiune in mod ocazional, pe langa alte tipuri de operatiuni efectuate cu caracter de continuitate, este o dovada a varietatii operatiunilor pe care activitatea economica a unei persoane o poate inregistra."
 
In  circulara se face referire si  aspectele fiscale si rationamentul din  hotararea CJUE in cauza C-62/12 Kostov, conform carora  o persoana fizica ce este deja persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pentru activitatile sale (in cauza invocata era vorba de executor judecatoresc independent) trebuie considerata persoana impozabila pentru orice alta activitate economica in sensul TVA ( cum ar fi intermedierea in livrarea unui bun imobil), chiar si in cazul in care aceasta activitate este exercitata in mod ocazional.
 
 In acest caz, organul fiscal competent anuleaza, fie la cererea persoanei impozabile, fie din oficiu,  unul din coduri,  pentru efectuarea tuturor activitatilor economice, pe un singur cod.  
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil
 
 
 
 

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.6 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016