Activitatea PFA si cifra de afaceri de 220.000 lei. Ce activitati includem la depasirea plafonului de TVA?
de Victor Achim la 23 Oct. 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iata raspunsul specialistului:
La depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei se iau in calcul toate veniturile realizate de catre persoana fizica care desfasoara operatiuni economice din sfera de aplicare a TVA. Deci, toate activitatile trebuie analzate in ansamblul lor, fara a fi analizate distinct, pentru fiecare operatiune in parte.

Afacere la cheie cu flori in ghiveci

3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia

Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG
Practic, o persoana fizica, impozabila, atat din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, dar si a impozitului pe venituri din activitati independente nu poate avea doua coduri de identificarea fiscala. In acest sunt aplicabile prevederile circularei MFP nr. 691736/14.06.2016. In circulara se face referire la art. 266 alin. (1) pct. 4 din Codul fiscal "activitate economica are intelesul prevazut la art. 269 alin. (2). Atunci cand o persoana desfasoara mai multe activitati economice, prin activitate economica se intelege toate activitatile economice desfasurate de aceasta".
In acest context, prin circulara mentionata se precizeaza ca activitatile economice desfasurate de o persoana fizica trebuie analizate din punct de vedere al TVA in ansamblul lor, astfel cum rezulta si din prevederile art. 266 alin. (1) pct. 4 din Codul fiscal. Din acest motiv, in eventualitatea in care se depaseste plafonul de scutite de 220.000 lei/an, se atribuie un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 din Codul fiscal, pentru toate activitatile desfasurate de persoana fizica in calitate de persoana impozabila, fara a se " atribui mai multe coduri de inregistrare in scopuri de TVA in functie de fiecare categorie de operatiuni realizate de persoana respectiva, fiind vorba despre una si aceeasi persoana impozabila. ". Din circulara trebuie retinute urmatoarele precizari "De exemplu, faptul ca o persoana fizica desfasoara mai multe categorii de activitati sau realizeaza o anumita operatiune in mod ocazional, pe langa alte tipuri de operatiuni efectuate cu caracter de continuitate, este o dovada a varietatii operatiunilor pe care activitatea economica a unei persoane o poate inregistra."
In circulara se face referire si aspectele fiscale si rationamentul din hotararea CJUE in cauza C-62/12 Kostov, conform carora o persoana fizica ce este deja persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pentru activitatile sale (in cauza invocata era vorba de executor judecatoresc independent) trebuie considerata persoana impozabila pentru orice alta activitate economica in sensul TVA ( cum ar fi intermedierea in livrarea unui bun imobil), chiar si in cazul in care aceasta activitate este exercitata in mod ocazional.
In acest caz, organul fiscal competent anuleaza, fie la cererea persoanei impozabile, fie din oficiu, unul din coduri, pentru efectuarea tuturor activitatilor economice, pe un singur cod.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil
Autor: Victor Achim
Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
PFA care lucreaza cu zilieri: Cum completezi corect Declaratia D700
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult