Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

ANAF le raspunde PFA-urilor: 6 probleme aparute in completarea Declaratiei unice


de Viorica Ghinea la 18 Iun. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF le raspunde PFA-urilor: 6 probleme aparute in completarea Declaratiei unice
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sustinut recent o sesiune de asistenta online cu tema "Modalitatea de completare si depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice ".


Am realizat o colectie de intrebari puse de PFA-uri si raspunsurile oferite de ANAF. Iata in randurile urmatoare care sunt cele mai mari dileme cu care se confrunta PFA-urile in 2020.

 

Completarea Declaratiei unice: intrebari si raspunsuri ANAF


1. Intrebare: Pentru PFA la norma de venit - venit peste plafon. Ce bife trebuie puse pentru bonificatii 2019?


Raspuns ANAF

In cazul expus, veti bifa la CAP I casuta - Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal (se comleteaza la subsectiunea I.5.2 - impozitul pe venit,CAS si CASS).



2. Intrebare: Norma de venit, depusa declaratia pe 2019 estimativa. Cum fac acum pentru obtinerea bonificatiei ca sa nu am erori la validare? Norma este peste plafon 28.500 lei/an.


Raspunsul ANAF

In cazul expus de dvs veti completa astfel:

a) cap. I, casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal, I.5.2 in care veti completa impozitul, CASS si CAS;

b) cap. II, SECTIUNEA II.1, SUBSECTIUNEA II.1.2, SECTIUNEA II.2 si subsectiunile acesteia, SECTIUNEA II.3.



3. Intrebare:  Am un contract de inchiriere pe lei. Avand in vedere ca nu s-au modificat veniturile aferente anului 2019 fata din 2018, este necesara depunerea declaratiei unice?


Raspunsul ANAF

Daca este in derulare contractul de inchiriere, atunci dvs trebuie sa completati cap II si pentru a beneficia de bonificatii, cap I casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal.



4. Intrebare: Pentru PFA norma venit, depasire plafon CAS si CASS, declaratia pentru anul 2020 a fost depusa in luna aprilie. Pentru a beneficia de bonificatiile aferente anului 2019, ce bifam pe prima pagina? 1. Decl rectif.privind cap.1 2.Decl rectif cap 1,pt aplic bonificatiei 3.Decl privind aplic bonificatiei prevazuta la art.120 4.Decl privind aplic.bonificatiei portivit art.148 respectiv art.180.


Raspunsul ANAF

Dvs veti bifa casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal.



5. Intrebare: PFA - obtin venituri din activitati independente-servicii IT in sistem real, realizand venituri peste plafon. Trebuie sa depun DU pentru a declara venitul final 2019 si estimatul 2020. Nu am depus in 2020 o alta DU, ci am asteptat aparitia formularului nou, cu bonificatii. Doresc sa achit impozitele integral pana la 30.06. Ce bife trebuie sa pun la lit B pentru a completa corect DU si a beneficia si de bonificatie?


Raspunsul  ANAF

In cazul dvs, veti completa Declaratia unica astfel:

a) cap I:

- SECTIUNEA I.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, SUBSECTIUNEA I.1.1,
- SECTIUNEA I.4 Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activitati independente si drepturi de proprietate impuse in sistem real si SUBSECTIUNEA I.5.1 (in care veti completa impozitul pe venitul realizat)
- CASUTA Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista
obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal si SUBSECTIUNEA I.5.2.(in care veti completa rubricile privind CAS si CASS).

In situatia in care la subsectiunile I.5.1 si I.5.2 nu aveti dimic de declarat, acestea nu se vor completa (nici macar cu cifra 0).

b) cap. II DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE (pe care il veti completa pentru impozit, CAS si CASS, dupa caz).



6. Intrebare: PFA cu venituri sub plafonul de 24.960 ron pentru 2019. In cazul in care doresc asigurarea la sanatate la baza de 6×2080×10%=1248 ron, am dreptul la cele doua bonificatii (evident cu plata pana in 30.06 +depunere electronica)?

Raspunsul ANAF

Daca ati optat in anul 2019 pentru plata CASS atunci beneficiati de bonificatii. In acest caz veti bifa casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care au optat pentru plata contributiei de asigurari sociale sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art.148 alin.(3), respectiv art.180 din Codul fiscal.

 


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.64 din 29 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016