Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Angajarea zilierilor in agricultura. Ce trebuie sa stie o PFA?


de Redactia PortalPFA la 05 Aug. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajarea zilierilor in agricultura. Ce trebuie sa stie o PFA?
Angajarea zilierilor in agricultura a devenit un subiect controversat in ultima perioada, avand in vedere ca Legea zilierilor a trecut recent prin mai multe modificari care te pot baga in ceata daca nu esti la curent cu legislatia.


Prezentam in continuare cazul unei PFA care activeaza in domeniul agriculturii cod CAEN 0111. In general, de lucrarile agricole se ocupa membrii familiei, insa in anumite perioade din an (maxim 5-6 luni) este necesara o mana de lucru in plus. PFA-ul mai doreste sa angajeze o persoana care sa se ocupe de anumite tratamente si de recoltat si nu stie daca poate sa angajeze un zilier sau nu, avand in vedere ca prezenta nu este necesara zilnic. Specialistul nostru ne ajuta sa interpretam legea in randurile de mai jos.


 

Angajarea zilierilor in agricultura: raspunsul specialistului


Conform art. 4 alin. 4 din Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar sau un imputernicit al acestuia pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, pentru care perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Totodata, conform art. 4 alin. 6 din aceeasi lege o persoana nu poate presta activitati in regim zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari sau imputerniciti ai acestora (beneficiar = persoana pentru care zilierul desfasoara activitati cu caracter ocazional), cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, pentru care perioada poate fi de 180 de zile in decursul unui an calendaristic.

Dupa cum se poate observa, pentru domeniul agricol este prevazuta o limita de 180 de zile intr-un an calendaristic pentru zilieri. De asemenea, art. 4 alin. 7-8 din Legea 52/2011 prevede in mod expres ca beneficiarul/imputernicitul acesturia nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier, in caz contrar fiind obligatorie incheierea unui contract de munca pe perioada determinata.

Cu alte cuvinte, persoana respectiva poate fi utilizata la activitatile agricole ca zilier in cele circa 5-6 luni din an (dar nu mai mai mult de 180 de zile), dar si cu conditia ca activitatea desfasurata in mod continuu sa nu depaseasca 25 de zile calendaristice. Pentru utilizarea ca zilier a persoanei fizice trebuie respectate prevederile Legii 52/2011 (retinerea impozitului pe venit si a CAS-ului, tinerea registrului electronic de evidenta a zilierilor etc.).





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.79 din 7 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016