Studiul de caz pe care il analizam mai jos se concentreaza pe situatia unei femei de 60 de ani, cu o vechime de 40 de ani in munca, care a decis sa se pensioneze. Aceasta se confrunta cu intrebarea daca si cum poate continua sa activeze pe piata muncii, fie printr-un contract individual de munca la acelasi angajator, fie in calitate de persoana fizica autorizata (PFA). Asadar, este esential sa analizam implicatiile legale.
Intrebare: "Referitor la art. 56 din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, o persoana cu 40 ani vechime si varsta de 60 ani (femeie) se pensioneaza si conform art. 56 este o pensie de limita de varsta, cum procedeaza dupa primirea deciziei daca isi doreste sa mai lucreze cu contract de munca la acelasi angajator si in calitate de PFA?"
Raspuns:
Conform art. 56 din legea 360/2023, persoanele care au depasit stagiul complet de cotizare contributiv prevazut in anexa nr. 5 cu cel putin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limita de varsta cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5.
Noua lege a pensiilor permite, in continuare, cumularea pensiilor cu alte venituri, fara a duce la suspendarea pensiei, doar ca se raporteaza diferit la veniturile ce pot fi obtinute pe langa aceasta. Astfel, se stabileste, la articolul 105, o regula speciala: pensia va putea fi cumulata doar cu acele venituri pentru care se datoreaza obligatoriu contributii de asigurari sociale (CAS), conform Codului fiscal.
Dupa cum e stabilit in noua lege, cumularea pensiilor in sistemul public va fi posibila cu orice alte venituri pentru care asigurarea in sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu doua exceptii:
- sotul supravietuitor care are venituri lunare pe baza de contract individual de munca, este functionar public sau ocupa o functie electiva nu va avea dreptul sa cumuleze pensia de urmas cu venituri mai mari decat salariul minim brut pe tara garantat in plata;
- cel pensionat anticipat (pe timpul cat primeste acest tip de pensie, nu si dupa, cand devine pensie pentru limita de varsta) nu va putea sa cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, in baza unui contract de munca, in calitate de functionar public, in functii elective, numit in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.
In plus, regulile se vor aplica si in cazul persoanelor care desfasoara activitate in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, si care datoreaza contributia de asigurari sociale.
Practic, se vor putea cumula cu pensia, veniturile salariale si cele independente (de exemplu, pe PFA), pentru care se datoreaza aproape intotdeauna CAS.
Asa cum stabileste Codul fiscal, veniturile pentru care se datoreaza CAS sunt urmatoarele:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din activitati independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- indemnizatii de somaj;
- indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Persoanele care au indeplinit conditiile pentru a iesi la pensie au putut alege, din data de 1 ianuarie 2024, sa lucreze in continuare pana la varsta de 70 de ani, la acelasi angajator, in temeiul aceluiasi contract individual de munca. Optiunea de a lucra in continuare, trebuie anuntata anual, mentinerea in activitate necesitand si acordul angajatorului.
Asadar, pentru a putea ramane in activitate, cei interesati sa lucreze peste varsta de pensionare au nevoie de acordul angajatorului.
Mai exact, asa cum apare in lege, „persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie (...) pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani”.
Asadar, persoanele care isi doresc sa lucreze mai multi ani peste varsta de pensionare vor putea opta, in acest sens, dar, in niciun caz, NU va reprezenta o obligatie ramanerea in activitate pana la 70 de ani.
Astfel, printre actele ce trebuie aduse de solicitantul pensiei pentru limita de varsta sau anticipata se numara si o adeverinta eliberata de angajator/angajatori, dupa caz, din care sa rezulte ca nu s-a dorit continuarea activitatii pana la implinirea varstei de 70 de ani - o adeverinta care a fost ceruta insa de casele de pensii si in ultimele doua luni. Departe de a fi o declaratie de auto-limitare a dreptului la munca, adeverinta arata o simpla optiune a partilor. Cumulul pensiei cu salariul este permis in continuare, dar este imposibil, conform Codului muncii, ca raportul de munca sa continue dupa pensionare, fiind necesara, daca se doreste continuarea activitatii, incheierea unui nou contract.
Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de lege, se depune, in termen de 30 de zile de la data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza titularul.
Probabil, cand ati depus cererea de pensionare, vi s-a solicitat un document semnat de angajator din care sa reiasa ca nu ati optat pentru continuarea raportului.
Conform art. 46 (2) din Legea 360/2023, persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Actele la care se face referire la art. 89 alin. (2) din lege, pentru pensia pentru limita de varsta si pensia anticipata, sunt, dupa caz: (...)
p) adeverinta eliberata de angajator/angajatori din care sa rezulte ca nu a optat pentru continuarea activitatii pana la implinirea varstei de 70 ani, conform art. 46 alin. (2) din lege, in original.
Practic, adeverinta trebuie adusa de solicitantul pensiei pentru limita de varsta pentru a arata ca partile (adica el si angajatorul) nu au optat pentru continuarea raportului de munca/de serviciu, asa cum permite legea.
Ca o concluzie, conform Codului muncii, pensionarea inseamna incetarea de drept a raportului de munca. Ulterior, partile sunt libere sa incheie un nou contract de munca pentru a continua, astfel, colaborarea, daca doresc acest lucru.
Totodata, art. 105 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, dispune:
In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal, precum si persoanele care desfasoara activitate in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, si care datoreaza contributia de asigurari sociale, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia:
a) sotului supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) a), b) sau d), mai mari decat salariul minim brut pe tara garantat in plata;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) a), b) sau d)”.
Art. 6 alin. (1) lit. a), b) si d) priveste:
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
b) functionarii publici;
d) persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la lit. a)-c).
Dreptul la pensie si dreptul la munca sunt drepturi fundamentale, consacrate de Constitutia Romaniei [art. 47 alin. (2), respectiv art. 41 alin. (1)], de normele europene si internationale.
Cele doua categorii de drepturi nu pot fi conditionate. De vreme ce sunt indeplinite conditiile pentru exercitarea lor, ele trebuie acordate.
Indeplinirea varstei legale de pensionare, deschide dreptul la pensie si, evident, plata acesteia.
Exercitarea dreptului la munca dupa varsta de 65 de ani, pana la 70 de ani sau mai mult, cu acordul angajatorului, da dreptul la plata salariului.
Raporturile de asigurari sociale, intr-o atare ipoteza, nu pot depinde de raporturile de munca si nici invers. Ele sunt independente unele fata de altele si nu trebuie conditionate.
Asadar, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor prevazute de lege.
Din acest moment, pensionarul are dreptul la pensie pentru limita de varsta. Pot incheia insa un nou contract cu acelasi sau cu alt angajator, pe durata nedeterminata sau determinata (art. 12 si art. 83 lit. g din Codul muncii).
In aceste conditii, pensionarii cumuleaza cele doua calitati, cea de pensionar si cea de salariat, beneficiind atat de pensie, cat si de salariu.
Acelasi lucru se intampla si in cazul PFA, pensionarul va putea cumula cele doua venituri, intrucat PFA-ul intra in categoria activitatilor independente prevazute in Codul fiscal,
activitate care poate fi cumulata cu pensia, conform art.105 din Legea 360/2023.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com