Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Completarea Declaratiei unice: 5 studii de caz cu PFA-uri si raspunsurile ANAF


de Viorica Ghinea la 17 Mai. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Completarea Declaratiei unice: 5 studii de caz cu PFA-uri si raspunsurile ANAF
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat recent o sesiune de asistenta online privind completarea Declaratiei unice in situatia in care se obtin venituri din activitati independente.


Citeste si ghidul cu modul corect de completare a Declaratiei unice, exemple concrete pentru toate tipurile de venit si greseli frecvente. 
 
 
Iata in continuare 5 studii de caz cu PFA-uri si raspunsurile oferite de ANAF in cadrul sesiunii online organizata pe pagina de Facebook. 
 
 

Completarea Declaratiei unice: sfaturi pentru PFA-uri

 
Studiul de caz 1: Un Pfa in sistem real, infiintat in luna mai 2020, depaseste venit net plafon 12 salarii minime. Datoreaza cas si cass proportional cu numarul de luni de activitate sau pentru 12 luni adica intreg anul 2020? La infiintare am completat in DU proportional cu numarul de luni de activitate. Acum cand vreau sa completez declaratia finala, formularul nu permite completarea cu suma mai mica decat cea corespunzatoare pentru 12 luni. 
 
Raspunsul ANAF
In situatia in care venitul net anual realizat din activitati independente este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, se datoreaza contributie de asigurari sociale si contributie de asigurari sociale de sanatate la plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara.  
 
 
 
Studiul de caz 2: Un PFA in sistem real, pensionar, trebuie sa plateasca CAS si CASS pentru indemnizatia primita conform OUG 30/2020 in 2020, avand in vedere ca pensionarii nu platesc CAS? 
 
Raspunsul ANAF 
 
Pentru indemnizatia primita conform OUG 30/2020 se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, in cotele prevazute in Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
 
Studiul de caz 3: Cum se calculeaza contributia de pensii si sanatate pentru PFA la norma care incepe activitatea in luna mai 2021 si norma recalculata e mai mare decat plafonul de 27.600?
 
Raspunsul ANAF
 
In situatia prezentata de dvs, CAS si CASS se datoreaza la plafonul de 12 salarii minim brute pe tara. 
 
 
Studiul de caz 4: Pfa infiintat in 2020, norma de venit, cod caen 7990-alte servicii de rezervare si asistenta turistica, obligatoriu plata CASS 12 luni (cum am optat initial) sau se poate recalcula la 6 luni? De asemenea, fiind infiintat in 2020, nu am beneficiat de indemnizatie OUG 132. Se poate scadea din norma pentru lunile respective fiind domeniul afectat? 
 
Raspunsul ANAF
 
Potrivit legii, contribuabilii pot ajusta normele anuale de venit in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Ajustarea normelor anuale de venit se realizeaza de catre contribuabil prin aplicarea coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti, asupra normelor anuale de venit. Pentru intreruperile temporare de activitate in cursul anului, cauzate de accidente, spitalizare sau alte cauze obiective, inclusiv cele de forta majora, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc, de catre contribuabil, proportional cu perioada nelucrata. 
 
 
Studiul de caz 5: O PFA in sistem real a beneficiat de indemnizatii in baza OUG 30 si OUG 132 in anul 2020. Lunile noiembrie si decembrie au fost incasate in 2021. Cand se declarara aceste luni? In DU 2021 sau DU 2022? 
 
 
Raspunsul ANAF
Veniturile realizate la care faceti referire se vor declara in anul 2022 prin completarea declaratiei unice in mod corespunzator. 
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.33 din 6 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016