In randurile de mai jos, avem cazul unui PFA fara angajati care intra in concediu medical cu tip de indemnizatie 06. Vom vedea cum se prelucreaza pentru a fi depus la Casa de Sanatate si daca se deduce din contributia de sanatate, intrucat PFA-ul achita doar impozit 16%, CASS si CAS.
Iata raspunsul specialistului:
Conform art. 148 alin. (1) si (2) din Codul fiscal:
Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 143 alin. (2), in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate.
(2) In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni in care se desfasoara activitatea si nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prevazut la art. 143 alin. (2), in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.
Astfel, baza de calcul al CAS nu poate fi mai mica de a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.
In anul 2017, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 3.131 lei.
Ca urmare, baza minima de calcul este 1096 lei. Baza maxima de calcul este plafonata lunar la 5 salarii medii brute. Astfel, procentul de contributie se aplica la baza de calcul minima de 1.096 lei pana la maxim 15.655 lei pe luna.
In baza prevederilor OUG 158/2005, persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente se pot asigura (facultativ si nu obligatoriu) pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Cota este de 0,85%, aplicata asupra veniturilor supuse impozitului pe venit, si se achita la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
Astfel, daca persoana fizica autorizata este asigurata pentru concedii si indemnizatii in sensul ca a depus declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii ce constituie anexa 4 la Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, va beneficia de concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca. Daca nu s-a asigurat prin depunerea acestei declaratii nu va beneficia de concediu si indemnizatie de asigurari sociale de sanatate.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Dita - Consilier juridic
contributii CAS
codul fiscal