Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cum se corecteaza o factura eronata transmisa in SPV


de Redactia PortalPFA la 26 Nov. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se corecteaza o factura eronata transmisa in SPV
In randurile urmatoare analizam acest studiu de caz: "Am transmis in SPV o factura de livrare marfa in data de 11.11.2024, avand ca data de emitere, in mod eronat, data 11.10.2024 in loc de 11.11.2024. Cum putem rectifica acest lucru (data facturii)? Factura de stornare a celei emise eronat cu data din octombrie va fi emisa tot cu aceeasi data? ANAF poate interpreta eronat ca am trimis in SPV doua facturi emise in 11 octombrie, desi noi am dorit doar sa corectam greseala. Daca facem stornarea cu data de 11 noiembrie, ar insemna ca trebuie sa platim TVA pentru factura emisa eronat cu data de octombrie. Cum ar trebui sa procedam?"


Raspuns:
Corectarea facturilor transmise beneficiarului:
 
Se pot folosi doua metode:
 
Metoda 1: Emiterea unei noi facturi care include atat informatiile din factura initiala, cu valorile gresite marcate cu semnul minus (sau mentionate ca negative), cat si informatiile si valorile corecte.
 
Metoda 2: Emiterea a doua facturi:
 
O noua factura cu informatiile si valorile corecte.
 
O factura separata cu valorile gresite marcate cu semnul minus (sau mentionate ca negative), specificand numarul si data facturii corectate.
 
Astfel, corectarea se face in functie de transmiterea facturii initiale, fie prin anularea si reemiterea acesteia (daca nu a fost transmisa), fie prin emiterea unor facturi corective (daca a fost transmisa).
 
In practica aveti 2 posibilitati:
 
Invoice, 380 cu valori negative

sau:
Credit Note, 381, cu valori pozitive.
 
Codul tipului facturii (BT-3):
380 pentru orice factura de vanzare-cumparare
381 pentru orice factura storno sau pentru o nota de credit
384 pentru orice factura care corecteaza o alta factura emisa anterior cu greseli
389 pentru autofactura 
751 pentru transmiterea facturilor la bonuri fiscale
 
Daca se alege codul 381 sau 384,se recomanda completarea campului Referinta factura anterioara, unde se trece numarul si data facturii precedente (cea care este corectata sau stornata).
 
Tipul de factura 384 trebui sa fie folosit in cazul in care emitem o factura initiala care contine erori - factura pe care o stornam cu 381, iar apoi emitem o a treia factura, cea corectata, care ar putea folosi tipul 384.
 
Codul 384 se refera la factura finala reemisa ca urmare a unei corectii a unei facturi initiale sau facturi storno. Ca urmare, corectia unei facturi emise - efectuata cu semnul minus va fi reprezentata de o factura storno (cu codul 381), codul 384 urmand a se utiliza doar in cazul reemiterii facturii initiale.
 
Din articolul 330 Codul Fiscal deducem ca se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda informatii din factura initiala, numarul si data facturii corectate, nu ca noua factura va avea data si numarul facturii initiale.

Pentru facturile emise cu data de octombrie efectul este nul pe tva, doar termenul pare depasit dintr-o eroare.

Emiteti factura cu data corecta de 11.2024 cod 384 si faceti referire la cele doua facturi emise cu data eronata in 10.2024.

Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016