Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cum vor fi afectate firmele romanesti de schimbarea regulilor de joc pentru PFA


de Cecilia Pavelescu la 06 Iul. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum vor fi afectate firmele romanesti de schimbarea regulilor de joc pentru PFA
Companiile romanesti ar putea avea de suferit daca PFA-urile vor fi obligate sa incheie contracte de munca.


Transformarea specialistilor IT din PFA in angajat cu contract de munca inseamna automat costuri suplimentare pentru firme, avertizeaza specialistii in domeniu.

Acestia sustin ca in urma implementarii unei astfel de masuri dure pentru PFA, companiile din Romania nu vor putea tine pasul si vor renunta la colaborarile cu specialistii in IT.

Incepand din acest an, programatorii si informaticienii care colaboreaza cu companii de IT inclusiv multinationale, sub forma de PFA, au de ales intre a avea riscul de a achita toate contributiile aplicabile contractelor individuale de munca retroactiv pe cinci ani de zile sau a renunta la PFA, devenind salariati, cu diminuarea aferenta a venitului net, potrivit ANAF.

"In opinia mea, impactul financiar (al transformarii PFA-urilor in contracte de munca - n. red.) va fi suportat de angajatori. Avand atatea optiuni pe piata muncii, un programator nu va accepta sub nicio forma sa i se reduca venitul. Sa nu uitam totusi ca piata IT este o piata a angajatului, nu a angajatorului, iar un programator isi poate gasi de pe o zi pe alta un nou loc de munca, nu trebuie sa astepte nici macar o saptamana", a declarat Bogdan Tudor, fondator si CEO al Class IT Outsourcing, pentru ZF.

Sunt sanse foarte mici ca firmele romanesti sa aiba bugete pentru a-si permite sa acopere cheltuielile in cazul in care ANAF obliga PFA-urile sa isi schimbe modul de functionare.

"Este putin probabil ca o multinationala, sau chiar o companie  mare romaneasca, sa preia, fie si partial, socul financiar al renuntarii colaborarilor cu PFA-uri la acest regim fiscal si trecerea acestora pe contract de munca - adica sa plateasca toate taxele si contributiile, pentru a le pastra venitul net neafectat.

Cu exceptiile de rigoare, pentru cativa specialisti extraordinari, cel mai probabil ca veniturile nete se vor diminua cu sumele suplimentare de achitat de angajator statului roman", este de parere Sorin Istrate, managing partner Contexpert, unul dintre principalii furnizori romani de servicii de consultanta fiscala, contabilitate si audit.


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.63 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016