Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA care presteaza servicii in UE catre firma platitoare TVA. Care sunt reglementarile in domeniu?


de Redactia PortalPFA la 11 Feb. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA care presteaza servicii in UE catre firma platitoare TVA. Care sunt reglementarile in domeniu?
Analizam in randurile urmatoare situatie unei PFA din Romania, neplatitoare de tva, fara angajati, cu cod CAEN specific constructiilor (constructii si reparatii nave), care are contract de colaborare (prestari servicii) cu o firma de constructii navale din UE platitoare de tva.


PFA-ul precizeaza ca isi va lua cod special de tva pentru facturarea catre firma din UE, va plati impozitele aferente in tara (impozit, CASS si CAS pentru ca va depasi plafonul).

Specialistul nostru va prezenta daca mai sunt si alte reglementari de indeplinit.

 

PFA care presteaza servicii in UE: raspunsul specialistului


Cand realizeaza colaborare intracomunitara, titularii de PFA neplatitoare de TVA sunt obligati sa obtina cod de TVA (desi, in fapt, sunt si raman neplatitori de TVA) si sa se inregistreze in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI).

 
Conform Art. 317. din Codul fiscal din 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, alin. (1) lit. b), “persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului.”
 
Conform alin.(10), “inregistrarea in scopuri de TVA conform prezentului articol nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA.”
 
Inregistrarea in acest regim special se face prin completarea formularului 091 - Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (OPANAF 631/2016, OPANAF 1381/2017, OPANAF 1888/2019 ).
 
Inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) se face cu ajutorul formularului 095 - Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari (OPANAF 727/2016).
 
Cele 2 obligatii se aplica ambelor forme de PFA, in sistem real sau pe norma de venit.

Codul de TVA obtinut poate fi verificat pe site-ul ANAF.

Inregistrarea va ramane valabila pentru perioada pana la sfarsitul anului calendaristic si cel putin pentru anul calendaristic urmator. PFA va utiliza codul de TVA doar pentru tranzactiile cu companii din spatiul UE, nu si pentru tranzactiile interne sau companii din afara UE.

Mai mult, exista obligatia de a verifica codul de TVA al firmei pentru care se presteaza servicii.

De asemenea, trebuie obtinuta adresa sediului economic a beneficiarului. Facturarea se face fara TVA.
 
In urma facturarii serviciilor prestate, exista obligativitatea depunerii declaratiei 390 - Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (OPANAF 591/2016, OPANAF 592/2017).
 
Prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal se prevede: “In sensul art. 325 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, in cazul prestarilor de servicii prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, prestatorul raporteaza in declaratia recapitulativa numai serviciile care nu beneficiaza de scutire de taxa in statul membru in care acestea sunt impozabile. In acest scop, se considera ca operatiunea este scutita de taxa in statul membru in care este impozabila daca respectiva operatiune ar fi scutita de taxa in Romania. In situatia in care in Romania nu este aplicabila o scutire de taxa, prestatorul este exonerat de obligatia de a declara in declaratia recapitulativa respectivul serviciu, daca primeste o confirmare oficiala din partea autoritatii fiscale din statul membru in care operatiunea este impozabila, din care sa rezulte ca in statul membru respectiv se aplica o scutire de taxa.”
 
Declaratia 390 – VIES se depune lunar pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru prestarile de servicii efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva.

Semnarea declaratiei se realizeaza prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001.
 
Dupa depunerea declaratiei trebuie obtinuta recipisa care indica daca documentul depus are sau nu erori de validare.
 
Prestarea de servicii se face in conformitate cu reglementarile fiscale prevazute in Codul fiscal si in ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor.
 
Cel mai important lucru este ca decontarea cheltuielilor sa urmeze unui scop de business.
 
Persoanele care se deplaseaza in interes de serviciu au dreptul la plata cheltuielilor cu transportul si cazarea, avand totodata dreptul la o indemnizatie de delegare (diurna).
 
Nu se pot deduce integral cheltuielile cu cazarea, transportul si masa, biletele de avion, cheltuieli facute in tara din UE, in baza unui decont extern cu documente atasate. Trebuie avute in vedere toate limitele impuse prin Codul fiscal.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de George Nitescu - Expert Contabil, Auditor Financiar.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.11 din 9 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016