Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA care presteaza servicii IT. Cum se completeaza factura pentru o firma din afara UE?


de Viorica Ghinea la 16 Oct. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA care presteaza servicii IT. Cum se completeaza factura pentru o firma din afara UE?
Dezbatem in randurile de mai jos cazul unui PFA (neplatitor de TVA) ce presteaza servicii de IT pentru o firma din Elvetia care este platitoare de TVA. De retinut faptul ca serviciile se presteaza in Romania.


Dilema este cum va factura PFA-ul catre firma din Elvetia din punct de vedere al TVA. Are nevoie de un cod special de TVA? Trebuie sa solicite anumite documente de la firma din Elvetia (certificat de rezidenta, certificat de TVA)? Va avea de plata taxe in Elvetia?

 

Iata raspunsul specialistului!

 

Din informatiile prezentate intelegem ca o persoana fizica autorizata, neinregistrata in scopuri de TVA, factureaza contravaloarea serviciilor IT prestate in Romania catre o societate beneficiara din Elvetia.
Pentru prestarile de servicii catre firme Non-UE, PFA neplatitor de TVA nu are obligatia sa se inregistreze in scop special de TVA. In acest caz nu se aplica prevederile art. 317 din

Codul fiscal deoarece potrivit acestuia, au obligatia solicitarii inregistrarii ca platitor de TVA numai:

a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) - d) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;
b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;
 
d) persoana impozabila care aplica regimul special pentru agricultori prevazut la art. 3151, care nu este deja inregistrata conform lit. a) - c) ori a alin. (2), daca efectueaza livrari intracomunitare de bunuri prevazute la art. 3151 alin. (8) lit. c) sau d), inainte de livrarea bunurilor.
ori d-voastra nu va incadrati in niciuna din situatii.
Locul prestarii este la beneficiar conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal si factura se emite fara TVA, deoarece sunteti persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA.
 
Numai dupa depasirea plafonului de scutire de TVA, intr-un an fiscal, PFA-ul are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului, conform prevederilor de la art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Data atingerii sau depasirii se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.

Plafonul de scutire de TVA este de 300.000 de lei incepand cu data de 1 aprilie 2018, conform modificarilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 72/2018.

Dupa inregistrarea in scop normal de TVA, PFA poate sa emita facturi in baza codului normal de inregistrare fiscala.

Opinia mea este ca pentru clientul Non-UE nu trebuie sa solicitati certificat de rezidenta fiscala si nici codul de TVA (acesta puteti sa-l verificati in VIES).

Situatia va fi insa privita in sens invers-PFA care realizeaza un venit din Elvetia va trebui sa prezinte un certificat de rezidenta fiscala catre beneficiarul din Elvetia, in vederea impozitarii venitului respectiv.

Art. 230 al Codului fiscal prevede:

(2) Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene. Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile prezentului titlu. In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala si, dupa caz, a declaratiei prin care se indica calitatea de beneficiar se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau ale legislatiei Uniunii Europene si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie. In acest sens, certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa mentioneze ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, intr-un stat al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Uniunea Europeana are incheiat un acord de stabilire a unor masuri echivalente pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania. Calitatea de beneficiar in scopul aplicarii legislatiei Uniunii Europene va fi dovedita prin certificatul de rezidenta fiscala si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a acestuia de indeplinire cumulativa a conditiilor referitoare la: perioada minima de detinere, conditia de participare minima in capitalul persoanei juridice romane, incadrarea in una dintre formele de organizare prevazute in titlul II sau in prezentul titlu, dupa caz, calitatea de contribuabil platitor de impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari. Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta. 

Astfel, privind in sens invers, in baza certificatului de rezidenta fiscal,partenerul din Elvetia va putea sa aplice prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri semnata intre Romania si Elvetia (Legea nr. 60/1994 modificata si completata prin Legea nr. 261/2011).
 
Chiar daca la plata facturii, societatea din Elvetia va retine impozit (deoarece nu exista o regula stricta privind impozitarea), la sfarsitul anului, PFA va putea sa solicite fiscului elvetian dovada retinerii impozitului in statul respectiv si va beneficia de deducerea acestuia la calculul impozitului pe venit datorat in Romania.





Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Mariana Prejbeanu – Consultant fiscal.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.25 din 18 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016