Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA neplatitoare de TVA care presteaza servicii in domeniul IT


de Redactia PortalPFA la 23 Sep. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA neplatitoare de TVA care presteaza servicii in domeniul IT
In acest material prezentam obligatiile pe care le are o PFA nou infiintata, neplatitoare de TVA, care presteaza servicii in domeniu IT pentru o societate impozabila UE neplatitoare de TVA si o sociatate impozabila UE platitoare de TVA.


Specialistul nostru explica ce trebuie facut pentru prestari de servicii intracomunicare si ce formular trebuie completat pentru inregistrarea in scop special de TVA.
 
 

PFA neplatitoare de TVA - servicii IT: raspunsul specialistului

 
Pentru prestari de servicii intracomunitare, in beneficiul unor persoane impozabile platitoare de tva, societatea se va inregistra in scop special de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal.
 
Inregistrarea in scop special de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, nu ofera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni derulate cu parteneri din Romania. Este un cod de TVA (valid VIES) valabil doar pentru tranzactii cu parteneri din UE.
 
Inregistrarea se efectueaza prin completarea si depunerea la organul fiscal a formularului cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091)".
 
Codul de TVA astfel obtinut trebuie completat pe factura emisa catre beneficiarul din UE (persoana impozabila) si in baza codului valid de TVA al acestuia, se va emite o factura fara TVA, cu mentiunea "neimpozabil in Romania", locul prestarii serviciilor fiind la beneficiar.
 
In lunile in care emit facturi catre clienti intracomunitari, se va depune Declaratia 390 cu cod P, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre persoana juridica  din UE.
 
Pentru prestari de servicii catre persoane fizice din UE, societatea neinregistrata in scop normal de TVA va emite facturi fara TVA, pana la depasirea plafonului de scutire de TVA, intr-un an fiscal. Factura nu se declara in Declaratia 390.
 
Plafonul de scutire de TVA este de 300.000 de lei incepand cu data de 1 Aprilie 2018, conform modificarilor aduse Codului fiscal prin Legea 72/2018.
 
Dupa depasirea plafonului de 300.000 lei la venituri, intr-un an fiscal, societatea  are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului, conform prevederilor de la art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Data atingerii sau depasirii se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
 
Dupa inregistrarea in scop de TVA, se va anula codul special de TVA, prin redepunerea formularului 091, la organul fiscal competent, iar facturile se vor emite pe baza codului codul normal de TVA.
 
Dupa inregistrarea in scop normal de TVA,conform art. 316 din Codul fiscal,pentru clienti din UE care comunica un cod valid de TVA se vor intocmi facturi fara TVA, locul prestarii fiind la beneficiar, conform prevederilor art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.83 din 20 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016