Proiect MFP: Reducerea impozitului pe sediul social pentru firme si PFA. Conditii obligatorii
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Mai exact, este vorba de reducerea impozitului pentru firmele si PFA-urile care isi desfasoara activitatea economica in locuinte, in regim mixt.
Aceste doua categorii vor beneficia de impozit redus daca nu isi deduc cheltuielile cu utilitatile.
Reducerea impozitului se refera la anularea noii prevederi adusa de Codul Fiscal, care prevedea majorarea impozitului pentru acesti contribuabili. Asadar, impozitul pentru cladiri cu destinatie mixta (atat locuinta, cat si sediu de firma) nu va mai suferi modificari si se va plati in continuare ca impozit pe locuinta (conform noului proiect care nu majoreaza impozitul, cu conditia sa nu se deduca cheltuielile cu utilitatile).

Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG

Cartea Verde a Impozitului pe Profit 2025

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale
Conform propunerii de modificare a Codului Fiscal, Dupa punctul 46, se introduce un nou punct, pct. 461 cu urmatorul cuprins:
"46^1
(1) In aplicarea prevederilor art. 459 alin. (3) din Codul fiscal, pentru calcularea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice, unde este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile nu sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor art. 457.
In acest caz, proprietarul va depune declaratia prevazuta la art. 495 lit. a) din Codul fiscal, conform modelului aprobat prin Ordin comun al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 4087/2069/2015, in care va completa informatiile de la sectiunea IV si nu va completa informatiile de la Sectiunea V - VII, insotita de declaratia pe proprie raspundere a proprietarului sau a persoanei imputernicite, dupa caz, prin care se atesta faptul ca "nici una din cheltuielile cu utilitatile nu sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica".
(2) Prin sintagma "cheltuieli cu utilitatile" se intelege: cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrica, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare".
Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri