Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Raspuns OFICIAL ANAF: completarea si depunerea Declaratiei unice pentru declararea impozitului


de Viorica Ghinea la 13 Iun. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspuns OFICIAL ANAF: completarea si depunerea Declaratiei unice pentru declararea impozitului
ANAF a organizat recent o sesiune de asistenta online pe pagina de Facebook a institutiei, cu tema "Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019".


Va prezentam mai jos o selectie de raspunsuri ale PFA-urilor si raspunsurile oferite de specialistii ANAF.

 

Completarea si depunerea Declaratiei unice: raspunsul ANAF

 

1. Intrebare: In cazul unui PFA cu norma de venit care isi incheie activitatea la registrul comertului cu 14.06.2019, mai este necesara depunerea doar a unei singure declaratii dupa ce primeste actele doveditoare de la registru? Sau trebuie depusa si o declaratie inainte?


Raspunsul ANAF

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.



2. Intrebare: Un PFA are 2 coduri CAEN autorizate, pentru ambele putand opta pentru impunerea la norma de venit si ambele avand aceeasi norma. Se completeaza cate o anexa pentru fiecare cod CAEN sau doar una?



Raspunsul ANAF

Potrivit prevederilor pct.8 alin.(3) din normele metodologice date in aplicarea art.69 din Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara mai multe activitati pentru care venitul net se determina de catre contribuabil pe baza normelor de venit, stabilirea venitului net anual se efectueaza prin insumarea nivelului normelor de venit corectate potrivit criteriilor specific.



3.  Intrebare: Am un PFA. Daca depasesc plafonul de 24960 lei ( pe 2019) sunt obligat sa platesc CASS si CAS in cazul in care sunt angajat altundeva unde mi se retin sumele pentru CASS?


Raspunsul ANAF

In situatia prezentata, daca veniturile estimate pentru anul 2019 depasesc plafonul de 24.960 lei, aveti obligatia completarii declaratiei unice, Cap.II SECTIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019.



4. Intrebare: Am un PFA ce realizeaza venituri peste plafonul stabilit, dar voi incasa si dividende. Unde se completeaza in Declaratie venitul obtinut din acestea? Iar daca a fost bifata optiunea platii cas si cass la nivelul plafonului de 24.900, dupa venitul din dividende in jur de 50.000, ce il voi declara prin rectificativa, mai datorez cas si cass?


Raspunsul ANAF

In situatia prezentata de dvs. intrucat venitul net anual estimat este mai mare decat plafonul prevazut de lege 12 salarii minime brute pe tara contributia de asigurari sociale de sanatate estimata pentru anul 2019 nu se modifica.

Facem mentiunea ca veniturile din investiii nu sunt incluse in categoria de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale. Impozitul se calculeaza cu stopaj la sursa


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.75 din 14 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016