Amnistia fiscala: PFA sau salariat, programatorii ar putea pierde pana la 40% din venitul net actual
de Ana Tudor la 29 Iun. 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conform legislatiei in vigoare, incepand din 2015, programatorii si informaticienii care colaboreaza cu companii de IT inclusiv multinationale, sub forma de PFA, au de ales intre a avea riscul de a achita toate contributiile aplicabile contractelor individuale de munca retroactiv pe cinci ani de zile sau a renunta la PFA, devenind salariati, cu diminuarea aferenta a venitului net.
"Este putin probabil ca o multinationala, sau chiar o companie mare romaneasca, sa preia, fie si partial, socul financiar al renuntarii colaborarilor cu PFA-uri la acest regim fiscal si trecerea acestora pe contract de munca - adica sa plateasca toate taxele si contributiile, pentru a le pastra venitul net neafectat.
Cu exceptiile de rigoare, pentru cativa specialisti extraordinari, cel mai probabil ca veniturile nete se vor diminua cu sumele suplimentare de achitat de angajator statului roman", este de parere Sorin Istrate, managing partner Contexpert, unul dintre principalii furnizori romani de servicii de consultanta fiscala,contabilitate si audit.

Impozit MICRO Tratament fiscal 2025

Propriul meu plan de afaceri

3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Majoritatea specialistilor din IT prefera sa isi desfasoare activitatea apeland la alte forme contractuale decat cele de munca, in primul rand din cauza fiscalitatii care le erodeaza veniturile. Care este procentul de taxare neta pentru un venit de 1.000 euro in IT?
a) 75% in cazul salariului
b) 25,9% PFA in sistem real
c) 10,3% PFA cu norme de venit
Concret, "oferta" ANAF – amnistia fiscala pentru PFA-uri – obliga companiile IT care folosesc serviciile PFA-urilor fie sa suporte cresterea taxarii pentru a le pastra angajatilor veniturile nete neafectate, fie sa descarce socul noilor taxe catre angajati – adica sa le reduca veniturile nete, riscand ca acestia sa isi caute de lucru peste hotare.
Autoritatile vor sa descurajeze utilizarea PFA-urilor considerandu-le ca principalul motiv al deficitului la bugetul de pensii si de sanatate, contributiile la aceste fonduri fiind nule sau foarte mici.
Ce trebuie sa plateasca un PFA?
Un PFA trebuie sa plateasca impozitul pe venit de 16%, contributia de asigurari de sanatate (CASS) de 5,5% la venitul net precum si contributia de asigurari sociale (CAS) de 26,3% din venitul pentru care se incheie contractul de asigurare. In cazul in care au si alte venituri din salarii, eventual un contract de munca pe timp partial la care totalul taxelor nu depaseste 110 lei, PFA sunt exceptate de la plata contributiei la pensii (CAS).
Daca opteaza pentru inregistrarea ca platitor la norme de venit, PFA-ul are un tratament si mai favorabil fiscal, pentru ca taxarea se aplica la o suma fixa anuala indiferent de nivelul venitului realizat.
In concluzie, obiectivul autoritatilor este de a transforma cat mai multe PFA-uri in salariati, sub amenintarea retratarii veniturilor pe ultimii 5 ani.
Este evident din recentele propuneri de modificare a Codului fiscal si din campania ANAF ca decizia este de a elimina pe cat posibil avantajele PFA-urilor si de a le determina sa incheie contracte de munca. Indiferent cum se va transpune aceasta abordare in legislatie, domeniul IT va fi unul dintre cele mai afectate.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
PFA care lucreaza cu zilieri: Cum completezi corect Declaratia D700
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult