Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Amortizare fiscala. Cum deducem cheltuielile cu mijloacele fixe amortizabile?


de Ana Tudor la 29 Iul. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizare fiscala. Cum deducem cheltuielile cu mijloacele fixe amortizabile?
Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii.


Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

ANAF a organizat o sesiune online de intrebari si raspunsui pe tema amortizarii fiscale. Vi le prezentam pe cele mai interesante:

 Exista diferente intre valoarea fiscala pentru constructii reglementata in codul fiscal din 2015 fata de codul fiscal din 2016?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala
: Valoarea fiscala a mijloacelor fixe inclusiv pentru constructii definita de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal nu difera de cea definita de prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

 In cazul fuziunii prin absorbtie, societatea absorbita (care se dizolva fara a intra in lichidare) transmite in totalitate patrimoniul catre societatea absorbanta.
Intrebare: amortizarea fiscala aferenta imobilului transmis prin fuziune devine amortizare fiscala in societatea absorbanta?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
Mijloacele fixe amortizabile transferate in cadrul operatiunilor de fuziune , se amortizeaza prin continuarea regimului de amortizare aplicat anterior momentului transferului, incepand cu luna efectuarii transferului. (art.28 alin.(12) lit.l) din Legea nr.227/2015)

Cum se calculeaza amortizarea fiscala si contabila pt un mijloc fix trecut in conservare pt o perioada de 1 an si reactivat anul urmator?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
Din punct de vedere fiscal, pentru mijloacele fixe amortizabile trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.
Din punct de vedere contabil, conservarea mijloacelor fixe este reglementata prin punctul 238 din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.

Ce reprezinta amenajarile de terenuri si pe ce perioada s-ar supune amortizarii?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala
: Amenajarile de terenuri cuprind cheltuielile efectuate cu lucrarile pentru amenajarea terenurilor ca de exemplu: racordarea la sistemul de alimentare cu energie, imprejmuirile, lucrarile de acces, etc.

Amortizarea fiscala pentru cheltuielile cu amenajarea terenurilor, se calculeaza, liniar, pe o perioada de 10 ani.


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016