Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Calcularea veniturilor din drepturi de autor. Cum veti proceda?


de Victor Achim la 26 Sep. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcularea veniturilor din drepturi de autor. Cum veti proceda?
In cazul urmator, o persoana a avut colaborari pe domeniul activitatilor artistic si stiintifice cu persoane fizice nerezidente carora le-a achitat drepturile cuvenite calculate astfel: a dedus cheltuielile forfetare conform legii romanesti in procent de 40% din venituri si apoi a aplicat impozitul de 16% la restul de 60%. Diferenta a fost virata sub forma de venituri din drepturi de autor de incasat. Vom vedea, prin cele de mai jos, daca s-a procedat corect.


 
Iata raspunsul specialistului:
 
 
Prevederile Titlului IV, Impozitul pe venit, din Codul Fiscal sunt aplicabile: 
- persoanelor fizice rezidente in Romania;
- persoanelor fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
- persoanelor fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania (in baza unui contract de munca, de regula).
 
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt incadrate in categoria veniturilor din activitati independente potrivit art. 67 din Codul Fiscal. Astfel, aceste venituri sunt impozabile in Romania potrivit regulilor de la Titlul IV doar daca sunt obtinute prin intermediul unui sediu permanent in Romania.
 
In cazul in care persoanele carora le-ati achitat drepturi de proprietatea intelectuala nu sunt rezidente in Romania si nici nu detin in Romania un sediu permanent atunci, pentru veniturile realizate de aceste persoane din Romania sunt aplicabile prevederile Titlului VI din Codul Fiscal, Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti. In aceasta situatie, nu se acorda deducerea de 40% la calculul impozitului pe venit (nu se aplica regulile de la Titlul IV).
 
Drepturile de proprietate intelectuala (dreptul de autor) reprezinta, in fapt, o redeventa. Termenul redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, inclusiv dreptul de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video. Se considera redeventa si dreptul de a efectua inregistrari audio, video, respectiv spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau altele similare, si dreptul de a le transmite sau retransmite catre public, direct sau indirect, indiferent de modalitatea tehnica de transmitere - inclusiv prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare.
 
Astfel, pentru veniturile realizate din Romania de persoanele nerezidente, entitatea dvs. avea obligatia, ca regula generala, sa calculeze, sa retina si sa vireze catre bugetul de stat un impozit de 16% aplicat asupra sumei brute prevazuta in contract. De exemplu, pentru un contract in valoare de 1.000 euro, entitatea dvs. calcula, retinea si vira catre buget suma de 160 euro reprezentand impozit datorat pentru veniturile realizate de nerezident , achitand nerezidentului suma de 840 euro. 
 
In cazul in care contractul este negociat pe suma neta (entitatea trebuie sa vireze 1.000 euro) atunci impozitul datorat se calculeaza prin procedeul sutei marite . (1000 x 16/84 = 190 euro). 
 
Regulile precizate mai sus se aplica in situatia in care fie nu exista conventie de evitare a dublei impuneri (CEDI) incheiata intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului de venit (cel care incaseaza venitul) , fie exista CEDI, dar beneficiarul nu prezinta un Certificat de Rezidenta fiscala din tara respectiva. 
 
In cazul in care persoana nerezidenta in Romania care incaseaza venituri din Romania prezinta Certificatul de rezidenta fiscala, valabil pentru anul in care se efectueaza plata, atunci se vor aplica prevederile din Conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului de venit. 
In consecinta, nuu este corect modul dvs. de calcul. 

 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil
 
 

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016