Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Fisa sintetica pe platitor: ce este, la ce foloseste si un studiu de caz practic


de Redactia PortalPFA la 29 Nov. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fisa sintetica pe platitor: ce este, la ce foloseste si un studiu de caz practic
Fisa sintetica pe platitor este un document eliberat de organul fiscal competent teritorial, la cererea persoanelor fizice si juridice, care contine obligatiile fiscale datorate prin depunerea declaratiilor fiscale sau urmare a unor decizii de impunere, platile efectuate, obligatiile fiscale accesorii calculate de organul fiscal, precum si soldul obligatiilor fiscale ramase de plata pe fiecare impozit si contributie in parte.


Fisa sintetica pe platitor prezinta un tablou al situatiei fiscale a contribuabililor, cuprinzand in esenta urmatoarele informatii:

- titlurile de creanta (declaratii, decizii de impunere, decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii etc.);
- termenul de plata corespunzator fiecarui titlu de creanta;
- tipul de impozit, taxa, contributie sau alta suma datorata bugetului general consolidat;
- scadenta soldului obligatiilor de plata neachitate;
- categoria de suma (debit, dobanda, penalitate de intarziere, amenda);
- soldul debitor reprezentand obligatia de plata ramasa neachitata din titlul de creanta.

Se constituie sub forma unui fisier in format pdf si poate fi eliberata in format obisnuit sau in format scurt, prin cerere adresata organului fiscal sau pe spatiul privat virtual.

Descoperiti cum puteti profita de fisa sintetica de platitor pentru a beneficia de posibilitatile din Codul de procedura fiscala pentru compensarea unor creante reciproce sau restituirea unor sume achitate in plus! Detalii in lucrarea Fisa sintetica pe platitor >>

Fisa sintetica pe platitor - ce avantaje are


Avantajele solicitarii fiselor sintetice pe platitori pentru contribuabili:

- rectificarea sumelor declarate eronat;
- compensarea creantelor reciproce;
- rambursarea/restituirea sumelor achitate in plus;
- solicitarea corectarii erorilor din documentele de plata;
- evitarea ,,listei rusinii” prin plata sumelor datorate si/sau efectuarea corectiilor sau compensarilor care rezulta din analiza fiselor sintetice.

Studiu de caz: Sume de recuperat in fisa sintetica. Compensare cu alte impozite si taxe

Intrebare: Daca societatea A are conform fisei sintetice TVA de recuperat si concedii medicale, poate solicita compensarea valorii acestora cu alte datorii fiscale? Daca da, care este procedura?

Raspuns: In privinta TVA de recuperat, acesta poate fi compensate cu alte impozite si taxe datorate la bugetul statului in conditiile prevederilor din Codul de procedura fiscala.

Potrivit prevederilor de la art. 169(1) din Codul de procedura fiscala, taxa pe valoarea adaugata, denumita in continuare TVA, solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, se ramburseaza de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale.

Potrivit prevederilor de la alin. (3), prevederile alin. (1) nu se aplica deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, depuse de alti contribuabili/platitori decat cei prevazuti la alin. (2) care se solutioneaza dupa efectuarea inspectiei fiscale anticipate, in cazul in care:
a)contribuabilul/platitorul are inscrise in cazierul fiscal fapte care sunt sanctionate ca infractiuni;
b)organul fiscal central, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite;
c)pentru contribuabilul/platitorul respectiv a fost declansata procedura de lichidare voluntara sau a fost deschisa procedura de insolventa, cu exceptia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, in conditiile legii speciale;
d)contribuabilul/platitorul depune primul decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, dupa inregistrarea in scopuri de TVA;
e)soldul sumei negative de TVA solicitata la rambursare provine dintr-un numar de perioade mai mare decat numarul perioadelor de raportare utilizate intr-o perioada de 12 luni.

Prin urmare pentru a se putea efectua compensarea va trebui sa solicitati rambursare TVA prin decontul de TVA, care poate fi rambursat cu control anticipat sau ulterior, in functie de analiza de risc.

In situatia sumelor privind concediile medicale ce figureaza in plus in fisa sintetica, nu stiu la ce va referiti (la acest moment, concediile medicale decontate de FNUASS nu pot fi compensate cu taxele platite prin declaratia 112) insa, daca exista asemenea sume in fisa sintetica faceti cerere pentru compensarea cu alte impozite si taxe, daca sumele respective nu sunt prescrise, avand in vedere ca potrivit prevederilor de la art. 219 din Codul de procedura fiscala, dreptul contribuabilului/platitorului de a cere restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire.

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.5 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016