Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Ghid complet privind taxarea veniturilor nesalariale obtinute de persoanele fizice


de Viorica Ghinea la 15 Mar. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghid complet privind taxarea veniturilor nesalariale obtinute de persoanele fizice
ANAF a anuntat recent ca va incepe controalele masive la persoanele fizice, concentrandu-se asupra veniturilor suplimentare din chirii, dividende, criptomonede, drepturi de autor, arenda si alte surse.


Citeste in continuare care sunt veniturile vizate de ANAF, cum  trebuie sa le declari, ce impozite ai de platit, dar si ce sanctiuni risti daca nu respecti legislatia in vigoare. 
 

Taxarea veniturilor persoanelor fizice in 2022

Am intocmit un ghid care cuprinde toate informatiile necesare in 2022 despre taxarea veniturilor persoanelor fizice.  
 
Iata o lista cu veniturile vizate de Fisc: 
 
1. Chirii
2. Arenda
3. Drepturi de autor
4. Investitii financiare (bursa)
5. Criptomonede
6. Salarii/Pensii din strainatate
7. Sponsorizari
8. Vanzari de bunuri din patrimoniul personal
9. Premii
10. Dobanzi
11. Tranzactii cu valuta
12. Activitatea de agent de asigurari
13. Meditatii
14. Social media (Facebook, Instragram, YouTube, TikTok)
etc.
 
Afla cum sa eviti necazurile cu Fiscul privind veniturile pe care le ai din inchirierea unui apartament, darea unui teren in arenda, investitiile in actiuni la bursa sau in criptomonede si altele. 
 

Care sunt riscurile daca nu declari la ANAF veniturile obtinute?

In cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei, conform Codului de procedura fiscala.
 
Insa amenda nu e singura potentiala problema: mai intervin si dobanzile si penalitatile pentru declararea cu intarziere a unui venit, precum si – foarte grav! – reincadrarea de catre Fisc a  activitatii desfasurate pe ani de zile, ceea ce atrage taxarea retroactiva suplimentara cu impozit, CAS, CASS, TVA.
 
Citeste in ghidul pe care ti-l punem la dispozitie un suport solid si foarte util cu privire la incadrarea corecta a veniturilor realizate, evitand astfel consecinte extrem de neplacute - Taxarea veniturilor persoanelor fizice
 
Iata mai jos cateva exemple din lucrare
 
Drepturi de proprietate intelectuala
 
Veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final. Acesta se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut minus o cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori, la momentul platii veniturilor.
 
Sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, daca realizeaza si venituri din drepturi de autor:
                   - persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;
                   - persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
 
 
Meditatii
 
ANAF poate oricand sa verifice situatia fiscala a persoanelor fizice supuse impozitului pe venit, cum este si cazul cadrelor didactice. Orice venit care ar fi trebuit declarat si pentru care se datora impozit, CAS, CASS va fi repus ca datorie curenta si calculate dobanzi si penalitati. Mai multe detalii in ghid
 
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016