Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA cu venituri din chirii si monede virtuale. CAS si CASS


de Redactia PortalPFA la 09 Aug. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu venituri din chirii si monede virtuale. CAS si CASS
Analizam cazul unei PFA care obtine intr-un an venituri sub nivelul a 12 salarii minime (nu se incadreaza la plata CAS + CASS). Titularul PFA mai obtine in acelasi an venituri in chirii tot sub nivelul a 12 salarii minime, dar cumulat - chirii + PFA) si acestea depasesc nivelul a 12 salarii minime.


Ce contributii sociale se placesc in acest caz? Situatia este similara daca in locul veniturilor din chirii ar fi venituri din cryptomonede?
 

PFA cu venituri din chirii si monede virtuale: raspunsul specialistului

 
Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul public de pensii, prevazuti la art. 136, datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale pentru urmatoarele categorii de venituri realizate din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:
 
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67, cu exceptia celor din vanzarea energiei electrice de catre prosumatorii, persoane fizice, altele decat cele organizate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, la furnizorii de energie electrica cu care respectivii prosumatori au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, daca centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le detin au puterea electrica instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum. ;
b 1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3);
c) indemnizatii de somaj;
d) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
 
Asadar, atat pentru veniturile din chirii, cat si pentru veniturile din tranzactii cu moneda virtuala, nu se datoreaza contributia la sistemul de pensii (CAS) si nici nu se iau in considerare la verificarea plafonului a 12 salarii minime pe economie.
 
In cazul prezentat, nu aveti obligatia platii CAS, intrucat veniturile din activitati independente (veniturile PFA), singurele care se iau in considerare la analiza plafonului celor 12 salarii minime brute, sunt inferioare acestui plafon.
 
Referitor la CASS, potrivit art. 170 alin. (1) si (2) lit. a), d) si g) din legea sus-mentionata, (1) Persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei prevazuta la art. 120.
 
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazuta la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz; (...)
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87; (...)
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114 - 116. .
 
La art. 114 alin. (2) lit. m) sunt mentionate veniturile din transferul de moneda virtuala .
 
Ca urmare a incadrarii la venituri din alte surse, veniturile din tranzactii cu moneda virtuala sunt exceptate de la aplicarea contributiei sociale (CAS), dar nu si de la contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), potrivit art. 155 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal.
 
Asadar, in cazul in care se realizeaza venituri cumulate, atat din activitati independente (veniturile PFA) cu venituri din chirii, peste plafonul 12 salarii minime brute pe tara, cat venituri din activitati independente (veniturile PFA) cumulate cu veniturile din tranzactii cu moneda virtuala, se datoreaza CASS.
 


 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena, consultant fiscal. 
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.88 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016