Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA impus la norma de venit. Ce optiuni are persoana fizica autorizata in ce priveste impozitul?


de Cecilia Pavelescu la 01 Nov. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA impus la norma de venit. Ce optiuni are persoana fizica autorizata in ce priveste impozitul?
Va propunem astazi o analiza rezolvata de un specialist. Speta aleasa are in prim-plan cazul unui PFA (medic veterinar) care prin cadrul cabinetului sau (avand CIF, neplatitor de TVA) realizeza venituri din servicii veterinare - cod CAEN 7500. In anii precedenti a fost impozitat in sistem real. Stabilim daca din anul 2016 sau din 2017 poate sa opteze sa fie impus pe norma de venit si daca este obligatoriu sa plateasca impozit pe norma de venit daca codul CAEN 7500 este inclus in lista "activitatilor desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit".


De asemenea, daca trebuie impus pe norma de venit, stabilim cu ce procent poata sa depaseasca venitul efectiv realizat nivelul normei si daca exista o limita maxima sau  un criteriu de a reveni in sistem real.

Conform art. 71 alin.  (1)  din Codul fiscal, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, precum si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca,  optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.
 
Potrivit alin. (3), optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Astfel, sistemul de impunere pe baza normelor de venit este optional. Persoanele impuse pe baza normelor de venit  pot opta pentru impunere in baza sistemului real. Optiunea este obligatorie pentru o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.
 
In consecinta, daca activitatea desfasurata de PFA se incadra in activitatile impuse pe baza normelor de venit (asa cum este cazul activitatii din speta prezentata) si PFA  a optat pentru impunere in sistem real aceasta optiune nu poate fi modificata 2 ani fiscali consecutivi. Dupa expirarea celor doi ani, PFA are posibilitatea ca pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator sa solicite revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si depunerea formularului la organul fiscal.
 
Daca nu solicita revenirea in acest termen, optiunea se considera reinnoita pentru o noua perioada de 2 ani fiscali consecutivi.

Conform art. 69 alin. (9) din Codul fiscal, PFA pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Astfel, doar in aceasta situatie, PFA impusa la norma de venit are obligatia determinarii venitului net in sistem real.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu -  Consilier juridic


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016