Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA cu activitate de transport in regim de taxi. Deductibilitatea fiscala


de Redactia PortalPFA la 07 Oct. 2020
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu activitate de transport in regim de taxi. Deductibilitatea fiscala
Studiul de caz de astazi are drept tema o PFA cu activitate de transport in regim de taxi (cod CAEN 4932), sistem real, care este neplatitor de TVA.


In activitatea de transport cu taxiuri, PFA-ul foloseste autoturismul pe baza de contract de comodat incheiat cu titularul PFA, persoana fizica.

1. Cum deconteaza PFA consumul de combustibil aferent activitatii de taxi? Se iau in calcul 100% km ocupati sau 50% din km totali, avand in vedere ca autoturismul este utilizat si in scop personal? In fisa tehnica a autoturismului utilizat avem urmatoarele date: consum in oras: 6,2 litri de benzina/100 km, consum in afara orasului: 5,5 litri de benzina/100 km. In realitate, consumul este mai mare decat cele stabilite in fisa tehnica.

2. Este obligatoriu sa calculez consumul de benzina (inregistrarea pe cheltuieli la PFA) pe baza datelor din fisa tehnica a autoturismului?

 

PFA cu activitate de transport in regim de taxi: raspunsul specialistului


Potrivit art. 68 alin. (7) lit. k) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal: “Nu sunt cheltuieli deductibile: (…) k) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta.

 
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:(…)


3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;.”
 
Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste  la pct. 7 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare, dupa cum urmeaza:
Daca vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 68 alin. (4) si (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, cu exceptia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplica regulile privind amortizarea prevazute la art. 28 titlul II din Codul fiscal, dupa caz. In cadrul cheltuielilor supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecarui vehicul, inclusiv cele reprezentand: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta etc.
 
In vederea acordarii deductibilitatii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizarii vehiculelor se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.”
 
Prin urmare, daca autoturismul in comodat nu este utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii de taximetrie, se limiteaza la 50% deductibilitatea fiscala a cheltuielilor aferente acestui autoturism. In acest caz nu este obligatoriu sa se intocmeasca foi de parcurs.
 
Daca autoturismul este utilizat exclusiv in scopul activitatii economica de taximetrie, respectivele cheltuieli sunt integral deductibile, cu conditia ca prin foile de parcurs obligatoriu de intocmit sa se dovedeasca acest lucru.
 
La intocmirea foii de parcurs se folosesc urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
 
Sintagma “norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs” arata faptul ca informatiile din fisa tehnica a autoturismului sunt irelevante la calculul deductibilitatii cheltuielilor cu combustibilul, luandu-se in considerare norma proprie de consum pe kilometru parcurs aferenta autoturismului.
 
In speta prezentata, autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii de taximetrie, astfel incat cheltuielile cu combustibilul sunt deductibile fiscal in cota de 50% la calculul impozitului pe venit.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.07 din 57 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Liviu 2021-02-20 20:31:06

Acest articol se vrea un ghid dupa care sa se calculeze consumul de combustibil, dar nu se tine cont de alte legi specifice taximetriei. E usor sa spui ca decontezi 50% din total kilometrii parcursi dar de unde luam acesti km nu spuneti. Probabil ca va ginditi ca din foaia de parcurs, unde se trece km aflati la bord la inceputul zilei si km aflati la bord la sfirsitul zilei.
Dar vad ca nu pomeniti nimic de raportul zilnic emis de casa de marcat la sfirsitul zilei de lucru, unde se regasesc si total km parcursi in timpul programului de lucru.
Mai observ ca indicati niste legi si niste articole dar nu pomeniti de faptul ca este interzis a circula cu autoturismul de taxi cu aparatul de taxat alimentat lampa verde aprinsa, atunci cind autoturismul este folosit in interes personal.
In concluzie, conform legilor aflate in vigoare, activitatea de taximetrie se incadreaza in activitatile care pot deconta cheltuielile cu functionarea si intretinerea autoturismului in procent de 100%, dar cu aparatul de taxat ne alimentat cu curent electric in timpul deplasarilor in interes personal.
Cantitatea de carburant utilizata se calculeaza pe baza km totali efectuati, rezultati din raportul zilnic, la un consum specific de carburant stabilit de societate sau de PFA, functie de tipul autoturismului si de conditiile de trafic.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016