Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cum procedam in cazul serviciilor de intermediere pentru PFA


de Ana Tudor la 13 Nov. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum procedam in cazul serviciilor de intermediere pentru PFA
Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice, conform prevederilor art. 133 alin (2) din Codul fiscal.


Vom analiza in continuare o situatie specifica. Avem o persoana fizica autorizata infiintata in octombrie 2015 si este neplatitoare de TVA. Aceasta efectueaza servicii de intermediere pentru o companie din Cehia platitoare de TVA (identifica in Romania clienti pentru produsele livrate de compania ceha). S-au facut demersurile pentru inregistrarea in ROI si urmeaza ca persoana fizica autorizata romanesc sa i se atribuie un cod de TVA pentru operatiunile intracomunitare, ramanand in continuare neplatitor de TVA in Romania. In acelasi timp, compania din Cehia inchiriaza catre o persoana fizica autorizata din Romania un autoturism pe care acesta il va utiliza pe teritoriul Romaniei.

Cum se vor emite cele doua facturi pentru prestari servicii de intermediere respectiv inchirierea autoturismului? Ambele fara TVA pe baza codului valid de TVA? Care este considerat locul prestarii serviciului pentru fiecare dintre aceste doua operatiuni? Care sunt obligatiile declarative si de plata care decurg din aceste doua operatiuni? Care este baza legala?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Asa cum arata art. 133 alin (2) din Codul fiscal, in aceasta situatie locul prestarii serviciului este in Cehia, acolo unde isi are sediul beneficiarul final.

Apreciem asadar ca aveti obligatia de a inscrie in declaratia recapitulativa 390 si factura emisa catre beneficiarul din Cehia pentru serviciile prestate. Aceasta se va inregistra ca servicii intracomunitare, cu codul P, iar factura nu va cuprinde TVA, deoarece locul prestarii este in afara teritoriului Romaniei.

Pentru factura de inchiriere a mijlocului de transport pe teritoriul Romaniei se au in vedere prevederile art. 133 alin (4) din Codul fiscal.

Posesia sau utilizarea continua a mijlocului de transport pe o perioada de maximum 30 de zile si, in cazul ambarcatiunilor maritime, pe o perioada de maximum 90 de zile.

In cazul unui contract pe termen scurt de maximum 30 de zile locul prestarii este la locul punerii la dispozitie (in Romania) iar in cazul unui termen mai lung locul prestarii este la sediul beneficiarului (tot in Romania).

Prin urmare, factura de inchiriere se emite de societatea din Cehia fara TVA.


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016