O PFA nou infiintata, care aplica sistemul real de impozitate, are creat SPV si a depus formularul C801 pentru casa de marcat fiscala.
Expertul nostru ne va explica care sunt urmatoarele etape, ce declaratii trebuie depuse, dar si alte inregistrari necesare pentru a-si desfasura activitatea.
Incepere activitate PFA: raspunsul specialistului
PFA-urile care aplica sistemul real de impozitare au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla, potrivit prevederilor OMFP 170/2015.
Contabilitatea in partida simpla reprezinta ansamblul registrelor si documentelor financiar-contabile, legal reglementate, care servesc la evidentierea in contabilitate, in mod cronologic si sistematic, a operatiunilor economico-financiare consemnate in documentele justificative.
Pentru evidentierea in contabilitatea in partida simpla a operatiunilor efectuate se utilizeaza urmatoarele registre contabile: Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul-inventar (cod 14-1-2/b).
Registrele de contabilitate se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia acestora si se prezinta in mod ordonat si astfel completate, incat sa permita in orice moment identificarea si controlul operatiunilor economico-financiare efectuate.
Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) serveste la inregistrarea cronologica a tuturor sumelor incasate si platite, atat in numerar, cat si prin conturi bancare.
Sumele inregistrate in Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) se totalizeaza lunar.
Registrul-inventar (cod 14-1-2/b) serveste la inregistrarea elementelor de natura activelor si datoriilor inventariate.
Din punct de vedere fiscal Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual.
Modelul si normele de completare a acestui registru sunt prevazute de Ordinul nr. 3254/2017.
Potrivit art. 118 din codul Fiscal pentru veniturile din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:
a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;
b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, prevazute la lit. a), din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.
PFA va depune Declaratia unica privind impozitul pe venit.
Potrivit art. 120 din Codul Fiscal, contribuabilii, care incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligati sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului pentru venitul estimat a se realiza.
Contribuabilii, care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 25 mai, inclusiv a fiecarui an.
Inregistrarea vectorului fiscal
PFA va depune formularul 070 in care va solicita luarea in evidenta ca platitor de impozite si taxe si va bifa acele impozite si taxe ce vor fi aplicabile in functie de natura activitatii desfasurate:
TVA - daca solicita inregistrarea ca platitor de TVA
Impozit pe veniturile din salarii si contributii sociale daca va angaja persoane
Impozit pe venit si contributii sociale, cu regim de retinere la sursa
Accize
Alte impozite si taxe