Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA neplatitor de TVA. Cum se completeaza corect Registrul de evidenta fiscala?


de Redactia PortalPFA la 06 Mai. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA neplatitor de TVA. Cum se completeaza corect Registrul de evidenta fiscala?
Completarea Registrului de evidenta fiscala poate pune cateva piedici in cazul unui PFA neplatitor de TVA. Una dintre dileme este faptul ca ar putea sa apara o neconcordanta intre Registrul de incasari si plati in care se completeaza la "Plati" sumele totale platite care includ TVA si Registrul de evidenta fiscala.


Avand in vedere ca Registrul de evidenta fiscala se completeaza astfel incat sa permita identificarea si controlul operatiunilor efectuate pentru determinarea venitului net anual/pierderii nete anuale, care sa corespund? cu cel/cea cuprins/cuprinsa în Declara?ia unica daca cheltuielile se trec in Registrul de evidenta fiscala la valoarea lor totala fara TVA dedus cheltuielile sunt trecute in suma bruta adica cu TVA dedus inlcus, atunci exista o neconcordanta intre cele doua Registre? Cum se inregistraza corect cheltuielile in cazul unui PFA neplatitor de TVA in cele doua Registre (de evidenta fiscala si de incasari si plati) astfel incat sa corespunda si sa permita identificarea si controlul operatiunilor efectuate pentru determinarea venitului net anual?



Iata raspunsul specialistului!

 Potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din ordinul mentionat de dvs., registrul de evidenta fiscala are ca scop inscrierea informatiilor care stau la baza determinarii venitului net anual/pierderii nete anuale cuprins/cuprinse in Declaratia privind venitul realizat din Romania.

La  art. 5 alin (1) si (2) din ordin, se arata ca:

- cheltuielile deductibile anual se evidentiaza in Registrul de evidenta fiscala, dupa caz, in functie de natura acestora, pe fiecare sursa din fiecare categorie de venit, astfel incat sa corespunda cu cele inscrise in Declaratia privind venitul realizat din Romania sau in Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale, dupa caz.

Constituie cheltuieli deductibile cele efectuate in scopul desfasurarii activitatii si care indeplinesc conditiile generale prevazute la art. 68 alin. (4) din Codul fiscal.

La alin (6)  se stabileste  ca TVA dedusa potrivit regulilor prevazute in titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, nu reprezinta cheltuiala si nu se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala.

Potrivit prevederilor art. 266 pct. 34 din Codul fiscal, taxa dedusa reprezinta taxa deductibila care a fost efectiv dedusa.

La art. 268 alin. (9) lit. e) se mentioneaza ca operatiunile impozabile pot fi: operatiuni prevazute la lit. a)-c), care sunt scutite fara drept de deducere, fiind efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 310, pentru care nu se datoreaza taxa si NU este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.

Potrivit prevederilor art. 297 alin. (4) lit. a), orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor  taxabile;

Or,  in cazul dvs. acesta TVA nu se deduce avand in vedere ca sunteti neplatitor de TVA, aceasta face parte din pretul de achizitie.

Asadar, in cele doua registre veti inregistra cheltuielile inclusiv cu TVA.

In concluzie, prevederile de la art. 5 alin. (6) din ordin, se aplica  persoanelor  impozabile inregistrate in scopuri de TVA.





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.88 din 25 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016