Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Tratamentul fiscal-contabil pentru PFA in cazul depasirii plafonului cheltuielilor de protocol


de Andrei Covaci la 03 Iun. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal-contabil pentru PFA in cazul depasirii plafonului cheltuielilor de protocol
Inregistrarea ca persoana fizica autorizata pare primul pas spre o viata mai simpla: poti avea sediul chiar la tine acasa, contabilitatea e usor de gestionat, insa lucrurile dificile se vor ivi abia dupa primele luni de activitate.


Vei observa in timp ca nu este atat de simplu sa faci diferenta intre cheltuielile deductibile integrale, deductibile limitate sau nedeductibile. Va fi dificil si sa calculezi ce cheltuieli trebuie sa scazi din veniturile pe care le acumulezi lunar. Ti se mai pare totul asa de usor?

Vom rezolva in continuare o problema cu care se confrunta adeseori persoanele fizice autorizate: aplicarea tratamentului fiscal-contabil in cazul depasirii plafonului cheltuielilor de protocol.

Solutia expertilor Rentrop&Straton:

Potrivit pct 46 - 47 din O.M.F.P. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea
si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil, in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal:

Pentru fiecare fel de cheltuieli se va intocmi Fisa pentru operatiuni diverse, iar totalul lunar al acestora se va inregistra in Jurnalul privind operatiuni diverse pentru cheltuieli.

Astfel, toate cheltuielile a caror deductibilitate nu este plafonata vor fi inregistrate de catre contribuabili in Fisa pentru operatiuni diverse.

In cazul in care nu efectuati cheltuieli de natura celor care sunt deductibile plafonat, puteti evidentia aceste cheltuieli numai in Registrul - jurnal de incasari si plati, nemaifiind obligatorie intocmirea Fisei pentru operatiuni diverse.

Daca aveti de a face cu cheltuieli deductibile plafonat, trebuie sa calculati cota deductibila si sa o inregistrati in Jurnalul privind operatiuni diverse pentru cheltuieli, inainte de inregistrarea totalului din Fisa pentru operatiuni.

Din aceste prevederi legale, rezulta faptul ca trebuie sa se intocmeasca o fisa de cont pentru operatiuni diverse in care sa se evidentieze modul de calcul si cuantumul acestei categorii de cheltuieli superioara plafonului de 2%, nedeductibila la calculul impozitului pe venit.

Autor: Andrei Covaci

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016