Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

ANAF: Cum se depune declaratia privind veniturile realizate in Romania pentru anul 2015


de Victor Achim la 30 Mar. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF: Cum se depune declaratia privind veniturile realizate in Romania pentru anul 2015
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, pe tema "Depunerea Declaratiei privind veniturile realizate din Romania pentru anul 2015".


Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri din sesiunea de consultanta online ANAF, pe tema "Depunerea Declaratiei privind veniturile realizate din Romania pentru anul 2015":

Avand in vedera ca in in anul 2015, o persoana a realizat venituri din activitati independente extrajudiciare (foloseste facturi cu CIF-ul PFA) si judiciare (cu retinere la sursa - Adeverinta de la Tribunal este pe CNP, nu pe CIF), acestea se declara cumulat la aceeasi sectiune sau in sectiuni diferite ale D200? Sau, in ce caz veniturile se declara in mai multe sectiuni, daca veniturile provin din aceeasi profesie liberala?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala: In situatia prezentata de dvs., veti completa un singur cartus corespunzator categoriei de venit realizat de dvs, urmand a evidentia separat asa cum prevede formularul la sectiunea B. Date privind venitul/castigul net anual, randul 3.1 Venit net aferent activitatilor cu regim de retinere la sursa a impozitului - partea din venitul net aferent activitatilor independente pentru care platile anticipate s-au realizat prin stopaj la sursa.

La ghiseu, nu se primeste 220 fara 200. Daca se depun on-line, in aceeasi zi, sunt luate in considerare? Ce documente trebuie atasate la 220 daca in anul fiscal anterior s-a realizat pierdere sau un venit mult mai mic fata de precedentul?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala: Contribuabilii care in anul anterior au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior depun, ODATA cu declaratia privind venitul realizat (200), si declaratia privind venitul estimat/norma de venit (220). In vederea recalcularii platilor anticipate contribuabilii vor depune declaratia estimativa, insotita de documente justificative care atesta motivele are conduc la depunerea unei noi declaratii. Atat declaratia 200 cat si 220 pot fi depunse on-line, pe site-ul ANAF, prin intermediul Spatiului Privat Virtual.

Sunt o PFA in sistem real platitoare de tva. Care este modul de calcul al impozitului din activitati independente? Se iau in calcul veniturile si cheltuielile inclusiv TVA?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala: In cazul dvs. la stabilirea impozitului pe venit se va lua in calcul venitul net care reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, exclusiv tva.

 Daca o persoana depune o declaratie 200 rectificativa dintr-o perioada anterioara anului 2015, se recalculeaza si platile anticipate sau doar sumele din regularizari?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala: Ca urmare a depunerii declaratiei 200 rectificative, organul fiscal va stabili impozitul anual datorat si va emite decizia de impunere. In cuprinsul deciziei veti avea inscrise atat datele din decizia anterioara (ca urmare a depunerii declaratiei 200, initiala) cat si cele din decizia curenta (ca urmare a depunerii declaratiei 200, rectificative). Platile anticipate nu se recalculeaza pe anii anteriori, ca urmare a depunerii declaratiei 200 rectificative.

Va rog sa precizati daca la rd.2.1 Contributii sociale obligatorii se inscriu contributiile platite pentru salariatii PFA-ului/I.I. sau in aceasta categorie intra si contributia CASS de 5.5% achitata de catre titularul PFA-ului/I.I.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala: In declaratia 200, la randul 2.1. se inscrie suma reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate a TITULARULUI (persoana fizica autorizata) platita si platile anticipate efectuate reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate, deduse potrivit legii.

 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.88 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016