Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Consultanta online: cum inregistram veniturile din activitati agricole, sivicultura si piscicultura


de Victor Achim la 14 Aug. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consultanta online: cum inregistram veniturile din activitati agricole, sivicultura si piscicultura
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, pe tema veniturilor din activitati agricole, sivicultura si piscicultura.


In cadrul acestei sesiuni contribuabilii au adresat intrebari despre incasarea si inregistrarea de venituri obtinute din activitati agricole, sivicultura si piscicultura, la care au primit raspunsuri direct de la specialistii ANAF.

Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri din sesiunea de consultanta online ANAF, pe tema veniturilor din activitati agricole, sivicultura si piscicultura:

Daca o persoana fizica are venituri din activitati independente(titular intreprindere individuala) neplatitor de tva cu cod fiscal in suma de 190.000 lei, iar persoana fizica realizeaza si venituri din silvicultura de 100.000 lei pe CNP. Intrebarea ar fi daca se cumuleaza cele doua venituri si intreprinderea individuala devine platitoare de tva sau se considera doua activitati distincte si ramane neplatitor de tva?

Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum: activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. Exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, in concordanta cu principiul de baza al sistemului de TVA potrivit caruia taxa trebuie sa fie neutra, se refera la orice tip de tranzactii, indiferent de forma lor juridica.
In consecinta, din punct de vedere al incadrarii in plafonul de scutire, veniturile realizate din cele doua activitati se cumuleaza.


O persoana fizica, proprietar de padure, realizeaza venituri din vanzarea materialului lemnos in valoare de aproximativ 200.000 lei, in baza a 2-3 contracte de vanzare-cumparare, incheiate anual. Ce obligatii declarative trebuie sa indeplineasca, in conditiile in care in acelasi timp, obtine venituri si din salarii, dividende, inchiriere si arenda (pana in 5 contracte)? Care este modalitatea corecta de inregistrare a veniturilor din silvicultura, avand in vedere ca, din cate cunosc, nu trebuie sa se inregistreze fiscal, dar ca, potrivit art. 71, alin. (3) din Codul fiscal, este obligat sa conduca contabilitatea in partida simpla? Avand in vedere art. 155, alin. (19), lit. d) si, pe de alta parte, prevederile pct. 4, teza a 4-a, din Capitolul III din Anexa la O.M.F.P. nr. 170/2015, credeti ca este corecta o factura emisa pe CNP, nu pe CIF sau CUI?

Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole. In cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea si valorificarea acesteia in volum de maximum 20 mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate. In situatia in care valorificati masa lemnoasa ce depaseste volumul mai sus mentionat, veniturile realizate vor fi supuse impunerii. Veniturile din silvicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente", venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate (indiferent daca sunteti persoana autorizata sau nu).


Mentionam ca, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum: activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.


Astfel, potrivit art. 72, alin. 1, lit. c din Codul de procedura fiscala, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (cu exceptia comerciantilor, persoane fizice si juridice, precum si pentru alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului), vor obtine codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal.
In vederea atribuirii codului de inregistrare fiscala aveti obligatia depunerii declaratie de inregistrare fiscala. De asemenea aveti obligatia depunerii si a formularului 220 - Declaratia privind venitul estimat/norma de venit.
In ceea ce priveste emiterea facturilor, se inscrie, codul unic de inregistrare sau codul de identificare fiscala, dupa caz.In situatia in care o societatea comerciala cumpara produse agricole din piata dar nu de la producatori (atestat+carnet de producator) ci de la intermediari persone fizice, ca documente justificative se folosesc borderoul de achizitie si dispozitia de plata ? Ce taxe, contributii trebuie sa retina persoana juridical?Ce declaratii trebuie sa intocmeasca?

Potrivit prevederilor art. 16 lit. f) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, desfasurarea activitatilor de valorificare a produselor agricole proprii si de exercitare a comertului cu aceste produse de catre persoanele fizice care nu detin un atestat de producator valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, si care nu sunt produse in ferma proprie, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 22.500 lei. Referitor la alte obligatii ale persoanelor juridice va rugam sa folositi formularul pentru asistenta prin e-mail, pe care il gasiti la urmatorul link:https://www.anaf.ro/arondare/ deoarece aceste sesiuni se adreseaza exclusiv persoanelor fizice.


Pentru activitatile agricole impuse pe norma pe venit de cad este obligatory completarea registrului de incasari si plati pentru partea de incasari?

Contribuabilii care obtin venituri agricole determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatia de a conduce evidenta contabila, singura exceptie o reprezinta obligatia de a completa Jurnalul pentru vanzari.

Sursa: ANAF


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016