Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cum radiem o firma si transferam terenul in proprietate personala


de Victor Achim la 28 Apr. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum radiem o firma si transferam terenul in proprietate personala
Scoaterea din contabilitate a unui teren detinut de un contribuabil se realizeaza in conformitate cu articolul contabil 456 “Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul” = 2111 “Terenuri”.


Vom analiza in continuare urmatorul studiu de caz: Avem un SRL cu doi asociati, care a achizitionat pe firma acum 9 ani, in 2007, un teren, pe care a platit 350.000 lei. Banii au provenit din imprumut asociati. Firma nu a avut activitate toata aceasta perioada. A fost suspendata la registrul comertului in ultimii 3 ani. Asociatii doresc radierea firmei, cu trecerea terenului in proprietatea lor. Acum terenul valoreaza aproximativ 500.000euro (insa nu au o evaluare recent facuta). Ce fel de impozite si taxe (impozit pe venit, profit, TVA) trebuie sa plateasca asociatii la transferul terenului in proprietatea lor la radierea firmei? Trebuie facuta o evaluare a terenului? Cum se scoate din contabilitate terenul?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca in cazul in care terenul este instrainat, societatea va datora impozit pe profit pentru profitul obtinut in urma lichidarii, respectiv impozit pe veniturile microintreprinderilor pentru veniturile obtinute din lichidare, dupa caz, in functie de statutul acesteia (din cele prezentate nu reiese daca societatea indeplineste conditiile de microintreprindere pentru a fi supusa acestui impozit specific).

In situatia in care dizolvarea si lichidarea se efectueaza simultan, cei doi asociati intelegandu-se asupra modului de impartire a patrimoniului (active – terenul, datorii – imprumut asociati) fara a mai fi necesara valorificarea propriu-zisa a terenului, este necesara o evaluare a terenului, in conformitate cu pct. 23 alin. 2 din Normele metodologice date in aplicarea art. 94 alin. 11 din Codul fiscal care prevede ca, in cazul lichidarii unei persoane juridice, la transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociati/actionari activele din situatiile financiare vor fi evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata.

Atentie! Impozitul pe veniturile rezultate in urma lichidarii, respectiv asupra excedentului distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare conform art. 94 alin. 11 din Codul fiscal, devine obligatoriu in orice situatie.

Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe venit de 16% revine reprezentantului legal al persoanei juridice. Impozitul retinut este final si se achita la bugetul de stat pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de reprezentantul legal al persoanei juridice.

Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial, conform art. 270 alin. 5 din Codul fiscal.

Sursa: Portal Codul Fiscal

 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.87 din 35 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016