Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Decontare cheltuieli in 2016 pentru servicii prestate in 2015


de Victor Achim la 04 Ian. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontare cheltuieli in 2016 pentru servicii prestate in 2015
In materialul urmator vom analiza cazul unei societati care are de facturat in 2016 servicii prestate si discounturi realizate in 2015.


Situatia este urmatoarea: in 25.01.2015, societatea va incasa 90% din valoarea facturi emise in anul 2015 cu 24%, respectiv suma de 9000 lei. Valoarea totala a facturii este de 10.000 lei. Cum trebuie sa emita societatea factura de discount: cu 24% sau cu 20%? Si pe ce valoare? Cine pierde cei 4%? Ce cota de TVA trebuie sa foloseasca societatea 24% sau 20% pentru discounturi, sconturi, servicii prestate? Care este cota de TVA aferenta minusurilor la inventar din anul 2015? In cat timp trebuie emisa autofactura pentru minusul la inventar? In cat timp trebuie finalizat inventarul, daca el a inceput in 31.12.2015? Daca societatea a uitat sa emita o factura pe anul 2015, ce cota de TVA va folosi in anul 2016, cand o va emite?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Pentru reducerile comerciale acordate in anul 2016 aferente serviciilor prestate si facturate in anul 2015 la data faptului generator, prestatorul trebuie sa utilizeze cota de 24% deoarece in anul 2016 are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA aferente livrarilor efectuate in anul 2015. In acest context, am in vedere prevederile art. 282 “ Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii” alin. (9) din Legea nr. 227/2015
“In cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.”
 
Prevederile art. 287 “Ajustarea bazei de impozitare” lit. c) din Legea nr. 227/2015 aplicabila incepand cu anul 2016, echivalent al art. 138 din Legea nr. 571/2003 aplicabila pana pe 31 decembrie 2015, inclusiv, au in vedere faptul ca “Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:

- in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;”
 
In functie de prevederile contractuale, daca reducerea se aplica pentru volumul de vanzari realizate in anul 2015, de exemplu, discount de volum, reducerea se aplica la valoarea totala a vanzarilor efectuate in anul 2015, indiferent de valoarea totala a facturilor incasate. Daca se acorda in functie de gradul de incasare al facturilor, reducerea se acorda in functie de valoarea totala a facturilor incasate. Altfel spus, reducerea este determinata de prevederile contractului de vanzare-cumparare a marfurilor, iar cota TVA aplicabila este cea in vigoare la data livrarii bunurilor pentru care se se acorda reducerea.
 
Dupa cum se poate constata, nu va exista o diferenta de 4%, deoarece in anul 2016 nu se va aplica, la regularizare, cota de 20% pentru livrari efectuate in anul 2015 pentru livrari efectuate cu 24%.
 
- referitor la cota de TVA aferenta minusurilor la inventar din anul 2015 pentru care inventarierea se incheie in ianuarie 2016, se efectueaza ajustarea sumei TVA deduse la momentul achizitiei bunurilor respective in anul 2015. Ajustarea se efectueaza prin aplicarea cotei de 24%, in vigoare la data achizitiei bunurilor respective. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2013, valoarea bunurilor lipsa din gestiune nu mai reprezinta pentru o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA o operatiune asimilata unei livrari de bunuri conform prevederilor art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal
pentru care era obligatorie colectarea TVA prin emiterea unei:
- facturi, in cazul unei persoane vinovate, sau
- autofacturi, in cazul unei situatii obiective, care nu poate fi imputata unui salariat.
 
Daca sunt de alta natura decat bunurile de capital, ajustarea se efectueaza conform prevederilor art. 148 lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
“persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate in cazul unor evenimente precum modificari legislative, modificari ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsa din gestiune. ” si punctul 53 din normele de aplicare ale acestui articol.
 
Suma TVA ajustata, inclusiv baza de impozitare se evidentiaza prin jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna decembrie 2015 si se raporteaza la randul 30 “Regularizari taxa dedusa” prin decontul de TVA cod 300, cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 25 ianuarie 2016. Deci, in anul 2015 nu se mai emite autofactura pentru bunuri lipsa deoarece suma TVA aferenta trebuie ajustata, nicidecum colectata.

Sursa: Portal Contabilitate
 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.5 din 12 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016