Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Ce contributii sociale sunt obligatorii pentru o PFA in anul 2020?


de Redactia PortalPFA la 11 Aug. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce contributii sociale sunt obligatorii pentru o PFA in anul 2020?
Daca sunteti PFA si ati realizat in anul 2020 venituri din activitati independente, cu siguranta va confruntati cu una dintre dilemele descrise mai jos.


Vom analiza cazul unei PFA care este si salariat si a realizat in anul 2020 venituri si din activitati independente. In cadrul PFA, veniturile estimate a se obtine sunt peste plafonul celor 12 salarii minime pe economie.

Expertul nostru ne va explica in continuare ce contributii sociale sunt obligatorii pentru o PFA in anul 2020.

 

Contributii sociale obligatorii pentru PFA in 2020: raspunsul specialistului


Persoanele fizice autorizate (PFA) datoreaza contributia la pensii (CAS) si contributia la sanatate (CASS) numai daca estimeaza ca depasesc un anumit prag al veniturilor, conform legislatiei fiscale. Totusi, chiar daca nu sunt obligate sa achite CAS si CASS, PFA-urile pot opta pentru plata acestor contributii.


In afara de impozitul pe veniturile independente, in cota de 10%, PFA-urile pot fi obligate sa achite CAS si CASS, asa cum reiese din prevederile Codului fiscal.

 
Contributia la pensii

CAS este datorata, in esenta, daca PFA-urile estimeaza pentru anul 2020 venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, adica 26.760 de lei (2.230 x 12 = 26.760).

Incadrarea in plafonul anual se face prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente, care se estimeaza ca vor fi realizate in anul 2020.
 
Concret, contributiile sociale sunt datorate obligatoriu la stat numai daca PFA-urile estimeaza ca obtin in anul 2020 venituri de peste 26.760 de lei. Cu alte cuvinte, daca obtin lunar cel putin echivalentul unui salariu minim brut pe tara, al carui cuantum este anul acesta de 2230 de lei.
 
Baza de calcul pentru stabilirea CAS este reprezentata de venitul ales de persoana autorizata, insa acesta trebuie sa fie cel putin la nivelul salariului minim brut pe tara. Cota de CAS aplicabila este de 25%.

De precizat ca PFA-urile sunt scutite de plata CAS daca sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale si n-au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii. Totodata, si pensionarii care obtin venituri ca PFA sunt scutiti de plata CAS.

In cazul in care nu estimeaza depasirea plafonului anual, PFA-urile nu datoreaza CAS la stat. Insa, chiar si asa, pot opta sa plateasca CAS exact ca in cazul in care ar estima depasirea plafonului anual.

 
Contributia la sanatate

La fel ca in cazul CAS, si CASS este datorata de catre PFA-uri numai daca se estimeaza depasirea plafonului anual de 26.760 de lei. Incadrarea in plafon se face prin cumularea venitului net/brut sau normei de venit din activitati independente.

Daca la CAS se poate alege orice venit de la nivelul salariului minim brut pe tara in sus, la CASS baza de calcul este doar nivelul salariului minim brut pe tara. Cota de CASS valabila in acest an este de 10%.
 
Astfel, daca ne raportam la cuantumul salariului minim brut pe tara in vigoare, rezulta ca PFA-urile achita (obligatoriu sau optional, dupa caz) 223 lei pe luna. Adica 2.676 de lei pentru intreg anul 2020.

De asemenea, in cazul in care nu estimeaza depasirea plafonului anual, PFA-urile nu datoreaza CASS la stat, dar pot opta pentru plata acestei contributii.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.

 


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.31 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016