Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU
un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail
pentru a primi Raportul Gratuit

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata

Cheltuieli deductibile pentru PFA: Lista completa


de Redactia PortalPFA la 29 Apr. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli deductibile pentru PFA: Lista completa
Codul fiscal face referire la trei categorii de cheltuieli: deductibile integral, adica acele cheltuieli care se pot scadea integral din venituri (cu consecinta scaderii impozitelor), deductibile limitat, adica intr-o anumita cota/suma sau in anumite conditii (si atunci impozitul se reduce pentru partea deductibila, dar se plateste pentru suma/cota care nu e deductibila) si nedeductibile (care nu pot fi scazute din venituri).


Cheltuieli deductibile PFA: Lista completa

1. Cheltuielile cu achizitionarea de materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar si marfuri

Exemplu: sunt deductibile cheltuielile cu spalarea masinii apartinand PFA/II/IF, dar nu sunt deductibile cheltuielile cu spalarea masinii utilizate in fapt de PFA/II/IF, desi masina nu este in proprietatea PFA/II/IF (nu este in patrimoniul afectatiune) si nici in posesia PFA/II/IF (cu contract de inchiriere/comodat).

2. Cheltuielile cu lucrarile executate si serviciile prestate de terti

Exemplu: nu va fi deductibila cheltuiala cu repararea mobilierului de birou care nu apartine PFA/II/IF Ionescu Petre, ci familiei Ionescu Petre. In schimb, este deductibila reparatia, indiferent de nivelul cheltuielii, pentru repararea/reconditionarea mobilierului cumparat anterior de catre PFA/II/IF Ionescu Petre de la unul din membrii familiei Ionescu.

3. Cheltuielile efectuate de contribuabil pentru executarea de lucrari si prestarea de servicii pentru clienti

4. Chiria aferenta spatiului in care se desfasoara activitatea, cea aferenta utilajelor si altor instalatii utilizate in desfasurarea activitatii, in baza unui contract de inchiriere

5. Dobanzile aferente creditelor bancare


In schimb, sunt deductibile doar limitat, dobanzile aferente imprumuturilor de la persoane fizice si juridice, altele decat institutiile care desfasoara activitatea de creditare cu titlu profesional, utilizate in desfasurarea activitatii, pe baza contractului incheiat intre parti, in limita nivelului dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.

Doar dobanzile aferente creditelor bancare sunt deductibile integral.

Totul despre PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii! Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata, care acopera absolut toate aspectele functionarii unei PFA sau unei Intreprinderi individuale ori familiale: venituri, cheltuieli, impozite, contributii, plafoane, dar si depunerea Declaratiei unice – procedura care se schimba in 2025, desi nu exista baza tehnica - si gestionarea relatiei cu organele de control. Detalii aici >>

6. Cheltuielile cu comisioanele si cu alte servicii bancare

De la comisioanele pentru administrarea contului curent pana la comisioanele pentru extras de cont sau pentru acordarea unui credit, deductibilitatea e integrala, cu conditia ca toate acestea sa fie aferente activitatii.

7. Cheltuielile cu primele de asigurare care privesc imobilizarile corporale si/sau necorporale, inclusiv pentru stocurile detinute, precum si primele de asigurare pentru asigurarea de risc profesional potrivit legii.

8. Cheltuielile cu primele de asigurare pentru bunurile (activele) din patrimoniul personal, cand acestea reprezinta garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul.

9. Cheltuielile postale si taxele de telecomunicatii

10. Cheltuielile cu energia si apa


11. Cheltuieli deductibile: cheltuielile cu transportul de bunuri si de persoane
... altele decat cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de contribuabil sau membru asociat, care sunt deductibile limitat.

12. Cheltuieli de natura salariala

13. Cheltuieli cu impozitele, taxele, altele decat impozitul pe venit


Exemplu: e deductibila cheltuiala cu TVA, chiar pentru PFA/II/IF neplatitor de TVA. E, de asemenea, deductibila cheltuiala cu taxele de constituire si autorizare (la PFA/II/IF nu se mai percep, dar putem lua in calcul taxele de deschidere de cont, daca e cazul, sau taxele de autorizare pentru activitatile de productie etc.), cu taxele notariale platite la intocmirea actelor de achizitionare a bunurilor, impozitele pentru bunurile aflate in proprietatea PFA/II/IF etc. 
 
14. Cheltuieli deductibile: cheltuielile cu amortizarea

15. Cheltuieli deductibile: valoarea ramasa neamortizata a bunurilor si drepturilor amortizabile instrainate, determinata prin deducerea din pretul de cumparare a amortizarii incluse pe costuri in cursul exploatarii si limitata la nivelul venitului realizat din instrainare

16. Ccheltuielile efectuate de utilizator, reprezentand chiria (rata de leasing) in cazul contractelor de leasing operational, respectiv cheltuielile cu amortizarea si dobanzile pentru contractele de leasing financiar, stabilite in conformitate cu prevederile privind operatiunile de leasing si societatile de leasing;

17. Cheltuielile cu pregatirea profesionala si perfectionarea pentru contribuabili (titularii de PFA/II/IF) si salariatii lor

18. Cheltuielile ocazionate de participarea la congrese si alte intruniri cu caracter profesional
Ca si conditie necesara, aceste cheltuieli trebuie sa fie aferente obiectului de activitate. 

19. Cheltuielile cu functionarea si intretinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, pentru partea aferenta utilizarii in scopul afacerii

Atentie! Potrivit reglementarii legale, in cazul utilizarii spatiului prin contract de comodat, nu sunt deductibile cheltuielile cu amenajarea spatiului (spre exemplu, nu este deductibila cheltuiala efectuata de PFA/II/IF cu montarea unui geam termopan la spatiul pe care il detine in comodat).

20. Cheltuielile de delegare, detasare si deplasare 

Sunt deductibile indemnizatiile de deplasare si cheltuielile de transport si de cazare, in tara si in strainatate, precum si cheltuielile cu veniturile suplimentare aferente clauzei de mobilitate. Este vorba despre cheltuielile efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare.

Comanda acum PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii conform modificarilor Codului Fiscal! Afla TOATE metodele prin care poti pastra in buzunar cat mai multi bani! Invata sa profiti de fiecare virgula din textul legii! Cel mai iscusit consultant in afaceri iti salveaza acum afacerea! Detalii aici >>

21. Cheltuielile de reclama si publicitate

Acestea – explica Codul fiscal - reprezinta cheltuielile efectuate pentru popularizarea numelui contribuabilului, produsului sau serviciului, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare cand reclama si publicitatea se efectueaza prin mijloace proprii. 

22. Cheltuieli deductibile: contravaloarea cotei de 10% aplicata la venitul brut din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, datorata biroului de expertiza locala. 

Este o cheltuiala cu statut special, numai pentru anumiti contribuabili, potrivit legislatiei privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara.

23.  Cheltuieli deductibile: plati efectuate in avans care se refera la perioade fiscale urmatoare

24. Cheltuieli deductibile (mai putin aplicabile la PFA/II/IF), pe linie de invatamant

25. Cheltuieli deductibile generate de COVID-19

26. Cheltuielile cu CAS (contributia sociala) si CASS (contributia la sanatate)

27. Cheltuieli deductibile: alte cheltuieli efectuate in scopul realizarii veniturilor


Spre exemplu, cheltuielile cu costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, puse in functiune in anul respectiv, potrivit legii, erau pana in 2023 inclusiv, deductibile direct din impozitul pe venit. Pentru 2025 cheltuiala este deductibila ”normal”, nu din impozitul pe venit. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016