Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Chiriasii pot amana plata chiriei fara sa suporte dobanzi si penalitati


de Redactia PortalPFA la 26 Mai. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Chiriasii pot amana plata chiriei fara sa suporte dobanzi si penalitati
Chiriasii: operatori economici, practicanti ai profesiilor liberale, entitatile juridice de drept privat a caror activitate a fost intrerupta sau ale caror venituri sau incasari au scazut cu cel putin 15% in luna martie 2020 fata de media ultimului an calendaristic, precum si persoanele fizice afectate economic direct sau indirect in perioada starii de urgenta, pot amana, fara plata de accesorii (dobanzi si penalitati), plata chiriei.


Plata chiriei catre proprietari va fi efectuata de organul fiscal teritorial competent, la cererea chiriasilor (chiriasii vor depune o documentatie inclusiv prin e-mail), potrivit Legii nr. 62 din 20 mai 2020 privind aplicarea unor facilitati de la plata chiriei pentru perioada aferenta starii de urgenta (Monitorul Oficial nr. 425 din 21 mai 2020). 

 
Pot face cerere de plata proprietarii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: 
 
 
a) chiria lunara specificata in actul aditional (de amanare a platii) este mai mica sau egala cu chiria lunii februarie 2020; 
 
b) valoarea chiriei lunare este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici si 2.000 lei pentru persoanele fizice (necomercianti). 
 
 
Chiriasii vor fi obligati sa plateasca chiriile lunare catre organul fiscal teritorial competent care a achitat aceste chirii proprietarilor. 
 
Plata catre organul fiscal se va face esalonat, in rate egale, dupa perioada in care plata a fost amanata, pana la 31 decembrie 2020. 
 
Facilitatile de mai sus vizeaza perioada starii de urgenta, precum si luna urmatoare celei in care a incetat starea de urgenta (15 martie – 30 iunie). 
 
Prin derogare de la prevederile art. 84 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, in anul 2020, nu sunt venituri impozabile veniturile din chirii aferente lunilor martie-decembrie, in situatia in care proprietarii reduc chiria lunara perceputa cu cel putin 30% fata de chiria lunii februarie 2020. Veniturile scutite nu intra in calculul plafonului pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS). 
 
Pentru proprietarii platitori de impozit pe profit si de impozit pe veniturile microintreprinderilor veniturile din chirii sunt impozabile doar in proportie de 80%, in situatia in care chiria se reduce cu cel putin 20% fata de chiria lunii februarie 2020. 
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.75 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016