Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cresc pensiile si alocatiile pentru copii de la 1 ianuarie 2022


de Viorica Ghinea la 15 Dec. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresc pensiile si alocatiile pentru copii de la 1 ianuarie 2022
Guvernul a aprobat ordonantele de urgenta pentru majorarea pensiilor si a alocatiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2022.


Prezentam mai jos pachetul de masuri sociale pregatit de Guvern in beneficiul copiilor, pensionarilor si persoanelor cu dizabilitati.
 
Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta pentru majorarea valorii punctului de pensie cu 10% si a indemnizatiei sociale pentru pensionari, incepand cu luna ianuarie a anului viitor. Astfel, valoarea punctului de pensie creste de la 1.442 lei, cat este in prezent, la 1.586 lei. Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede ca incepand cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicati de Institutul National de Statistica.
 
In ceea ce priveste indemnizatia sociala pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezinta o crestere de 25%.
 
De asemenea, Guvernul a aprobat OUG pentru modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru acordarea indemnizatiei compensatorii pentru persoanele cu handicap.
 
Alocatia de stat pentru copii va fi majorata incepand cu 1 ianuarie 2022. In plus, se va acorda anul viitor o indemnizatie suplimentara pentru persoanele cu dizabilitati, respectiv a 13-a indemnizatie.
 
Mai exact, alocatia de stat pentru copii creste la 600 de lei pentru copiii in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, si la 243 lei pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani, dar si dupa aceasta varsta pentru tinerii care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, pana la terminarea acestora.
 
Alocatia de stat se cumuleaza cu indemnizatia lunara, cu stimulentul lunar sau stimulentul de insertie prevazute de OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
 
Ordonanta de Urgenta aprobata astazi de Guvern mai stabileste ca, incepand din anul 2023, cuantumul alocatiei se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica.
 
O alta masura prevazuta de noul act normativ se refera la acordarea, in mod exceptional, a unei indemnizatii suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilitati, indiferent de venituri. Indemnizatia compensatorie se acorda o singura data, anul viitor, in luna ianuarie, astfel:
 
-pentru adultii cu dizabilitati, indemnizatia compensatorie va fi de 350 de lei pentru persoana cu handicap grav, 265 de lei in cazul handicapului accentuat si 60 de lei pentru persoana cu handicap mediu.
 
-pentru parintele, tutorele sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap in baza unei masuri de protectie speciala, indemnizatia compensatorie se ridica la 300 de  lei pentru copilul cu handicap grav, 175 de lei pentru cel cu handicap accentuat si 60 de lei pentru copilul cu handicap mediu.
 
Si aceste masuri sociale sunt in acord cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare si vor fi fundamentate in bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul de stat pentru anul 2022.
 
                                                    

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016