Cum dezavantajeaza noul Cod Fiscal PFA-ul in favoarea firmelor
de Ana Tudor la 11 Iun. 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In urma modificarilor Codului Fiscal, specialistii arata ca numarul de PFA-uri nou infiintate va fi unul tot mai mic, oamenii indreptandu-se de acum tot mai mult spre crearea unui SRL, cu atat mai mult in cazul celor care nu doresc sa faca angajari inca din primul an de la infiintare.
Proiectul noului Cod fiscal propune introducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) de 10,5% pentru toate veniturile din activitati independente.
In plus, potrivit proiectului, poate fi aplicata si optiunea suplimentara de plata a contributiei angajatorului de 15,3%. In acest caz persoanele care vor plati doar contributia individuala vor avea stagiul de cotizare de o treime, desi valoarea contributiei lor in total contributii pentru pensie va fi de peste 40%.

Impozit MICRO Tratament fiscal 2025

Contabilitatea in partida simpla

Cultura castravetelui anti-diabet
O alta prevedere a noului proiect de Cod Fiscal se refera la contributia de sanatate (CASS), care nu mai este deductibila la determinarea impozitului pe venit, fapt care duce la o crestere reala a impozitului de la 16% la 16,88%.
Din cele prezentate anterior putem deduce ca PFA-urile vor avea astfel de suferit, deoarece cresterea impozitarii va ajunge de la 26% la venit net, la circa 43,5%.
In plus, baza de calcul pentru CAS si CASS va fi plafonata la nivelul a cinci salarii medii pe economie lunare, fiind astfel avantajate persoanele care realizeaza venituri mai mari de cca. 145.000 lei pe an.
"PFA-urile nu vor mai avea niciun fel de avantaj fiscal. Va fi mult mai ieftin daca iti transformi PFA-ul sau iti infiintezi o noua microintreprindere si platesti 3% pe venituri, fara sa mai platesti 16% impozitul pe dividende, ceea ce va crea o mare problema, ulterior, pentru ca vom avea un numar foarte mare de PFA-uri care se vor transforma in societati. si daca azi avem o practica a PFA-urilor, pe noul cod fiscal vom avea pe microintreprinderi.
Ori, interesul Statului Roman care era? Sa creasca numarul de contracte de munca inregistrate la ITM. Din punctul meu de vedere, se va ajunge la o situatie hilara in care decat sa inregistram contracte de munca, ne vom infiinta SRL-uri", a explicat avocatul Ciprian Paun, specializat pe drept fiscal si titularul cursului de dreptul afacerilor la Facultatea de stiinte Economice a UBB Cluj.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Controale antifrauda: Ce risca administratorii care ignora somatia ANAF
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult