Deductibilitate leasing pentru o PFA. Studiu de caz
de Viorica Ghinea la 15 Dec. 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisionul de analiza si servicii inmatriculare intra in valoarea autoturismului sau reprezinta cheltuieli pentru PFA? Sunt cheltuieli deductibile ale PFA la acest leasing: dobanda, asigurarea si comisionul administrare lunar? Raspunsurile la aceste intrebari le ofera specialistul nostru mai jos.
Deductibilitate leasing pentru o PFA: raspunsul specialistului
In opinia mea, comisionul de analiza si serviciile de inmatriculare nu intra in valoarea autoturismului, ci sunt cheltuieli pentru PFA:

Impozit MICRO Tratament fiscal 2025

Cultura castravetelui anti-diabet

Afacere la cheie cu flori in ghiveci
- comisionul de analiza este legat mai degraba de componenta de finantare decat de autoturism in sine
- serviciile de inmatriculare tin de utilizarea auto si nu au impact direct asupra valorii sale.
Referitor la deductibilitatea cheltuielilor:
- dobanda si comisionul sunt deductibile in calitatea lor de cheltuieli efectuate pentru activitatea economica
- asigurarea este deductibila si reglementata in mod expres la art. 68, alin. (4) litera f) (prime de asigurare efectuate pentru bunuri utilizate in cadrul contractului de leasing).
In cazul in care autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, cheltuielile vor fi deductibile numai in proportie de 50% (art. 68, alin. (7), litera k) din Codul fiscal).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil.
Viorica Ghinea
Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Autor: Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
PFA care lucreaza cu zilieri: Cum completezi corect Declaratia D700
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult