Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Din 1 octombrie 2023, bancile vor trebui sa trimita catre Fisc date despre sumele din conturile celor popriti


de Viorica Ghinea la 10 Mai. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din 1 octombrie 2023, bancile vor trebui sa trimita catre Fisc date despre sumele din conturile celor popriti
Bancile vor trebui sa comunice catre Fisc dupa infiintarea popririi, precum si ori de cate ori sunt incasate sume in conturile deschise de debitori, date cu privire la sumele pe care le pot plati, potrivit Ordinului 626/2023. Masura se aplica de la 1 octombrie 2023.


Prin OMFP nr. 1665/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost stabilite mijloacele electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora.
 
Tinand cont de faptul ca prin Ordonanta Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru modificarea unor termene, au fost aduse o serie de modificari si completari la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, printre care si art. 47 alin. (16), s-a impus emiterea unui nou act normativ care sa fie aprobat de catre A.N.A.F, in vederea stabilirii mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de
comunicare a acestora.
 
Astfel, conform noilor prevederi legale a fost aprobat OPANAF nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora, iar O.M.F.P. nr. 1665/2020 a fost abrogat.
 
Din luna iunie 2017 si pana la finalul anului 2020, actele de executare silita privind infiintarea si ridicarea popririlor bancare s-au comunicat institutiilor de credit printr-un mecanism de procesare masiva, sens in care A.N.A.F a pus la dispozitia institutiilor de credit o platforma pentru descarcarea fisierelor cu actele de executare privind infiintarea si ridicarea popririlor bancare.
 
Desi a fost implementat acest mecanism, s-a constatat ca disponibilitatile banesti ale debitorilor erau afectate, intrucat fiecare institutie de credit proceda la virarea
sumelor pentru care au fost infiintate popriri bancare fara a avea cunostinta de cele deja virate de catre celelalte institutii de credit, ceea ce a condus in multe situatii la blocarea sumelor existente in conturile debitorilor peste sumele inscrise in adresa de infiintare a popririi.
 
Avand in vedere cele de mai sus, s-a impus implementarea unui nou mecanism privind automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare, care a devenit functional
incepand cu anul 2021, scopul A.N.A.F. fiind acela de blocare a conturilor debitorului in limita sumei poprite, respectiv de virare a sumei indisponibilizate in cont odata cu primirea ordonantarii de plata.
 
Totodata, conform actelor normative invocate, institutiile de credit comunica informatiile cu privire la sumele pe care le pot plati dupa primirea adresei de infiintare  a popririi, precum si ori de cate ori sunt incasate sume in conturile deschise de debitori, doar in baza Conventiei-cadru de aderare incheiata intre banci si A.N.A.F..
 
Pana la data de 31.03.2023 singura institutie de credit care a incheiat cu A.N.A.F. Conventia-cadru, este Banca Comerciala Romana S.A., in baza careia comunica, zilnic, sumele ce pot fi platite ca urmare a popririi infiintate.
 
Avand in vedere perioada de timp de la adoptarea prevederilor referitoare la implementarea mecanismului de comunicare a actelor de executare prin procese
electronice masive, respectiv a O.P.A.N.A.F. nr.1665/2020, perioada in care institutiile de credit au avut timpul necesar pentru dezvoltarea sistemelor informatice si
preconizarea cheltuielilor necesare in acest sens, s-a considerat necesar a se modifica O.P.A.N.A.F. nr. 878/2022, astfel incat sa se elimine prevederile referitoare la
Conventia-cadru.
 
Se impune aceasta modificare, tinand cont de faptul ca s-au constatat situatii in care bancile au procedat simultan la virarea sumelor din conturile debitorilor, intrucat nu aveau cunostinta ca si celelalte banci unde debitorul avea conturi deschise au virat sumele indisponibilizate, ceea ce a condus la nemultimiri din partea debitorilor.
 
Urmare acestor modificari, bancile vor fi obligate sa comunice dupa infiintarea popririi, precum si ori de cate ori sunt incasate sume in conturile deschise de debitori,
informatii cu privire la sumele pe care le pot plati, scopul fiind acela ca pe de o parte, debitorilor sa nu le fie afectate disponibilitatile banesti, iar pe de alta parte organele fiscale sa nu fie puse in situatia de a restitui sumele incasate in plus.
 
Fiscul precizeaza ca, in proiectul de ordin suspus aprobarii s-a prevazut ca data de intrare in vigoare a modificarilor descrise mai sus sa fie 1 octombrie 2023, tinand cont de faptul ca institutiile de credit au nevoie de timp pentru a-si adapta sistemele informatice conform noilor dispozitii legale.
 
De asemenea, avand in vedere ca s-au constatat cazuri in care pe perioada suspendarii executarii silite, institutiile de credit efectueaza plati in contul 50.67.02 deschis la nivelul Trezoreriei Operative Centrale, realizandu-se astfel plata unei popriri, chiar daca aceasta este suspendata, s-a considerat necesar a se reglementa acest caz.
 
Astfel, in proiectul de ordin s-a prevazut ca in cazul in care, daca pe perioada suspendarii popririi sunt receptionate sume, Trezoreria Operativa Centrala nu valideaza
viramentul efectuat de institutia de credit, daca in aplicatia e-Popriri se constata ca suspendarea popririi a fost incarcata pe platforma e-Popriri.
 
Totodata, s-a reglementat faptul ca, sumele virate de catre institutiile de credit pe perioada suspendarii executarii silite prin poprire, sa se efectueze in conturile de
disponibil/venituri aferente obligatiilor fiscale datorate.
 
Consulta continutului Ordinului 626/2023 pe contabilul.manager.ro

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.5 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016