Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Incetare activitate PFA: cand se efectueaza recalcularea contributiilor sociale


de Redactia PortalPFA la 09 Aug. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incetare activitate PFA: cand se efectueaza recalcularea contributiilor sociale
In privinta CAS, precizam ca legea nu prevede recalcularea contributiei in functie de numarul de luni de activitate, in situatia radierii sau suspendarii. Recalcularea se efectueaza doar in situatia in care PFA se infiinteaza in cursul anului, avand in vedere dispozitiile legale prezentate mai jos.


Dezbatem in cele ce urmeaza situatia unei PFA care isi inchide activitatea la 31.07.2023. Are venituri mai mari decat plafonul pentru 12 salarii minime pe economie, chiar peste 24 salarii. Vom afla cum plateste contributiile (CAS) la ultima declaratie unica pe care o va depune. Fractiune din an (3000x7x25%)? CASS-ul plafonat se calculeaza 3000x7x10% sau 3000x24x10%? Mentionam ca veniturile sunt de 170.000 lei.

Incetare activitate PFA - opinia specialistului

Asa cum spuneam mai sus, potrivit prevederilor de la art. 151 (10), (12) si (13) din Codul fiscal:
 
(10) Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale. (...)
 
(12) Persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), pentru care datoreaza contributia si care in cursul anului fiscal se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit art. 150, depun la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice prevazuta la art. 122, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, isi recalculeaza contributia datorata si declarata pentru anul in curs potrivit prevederilor alin. (13) si datoreaza, dupa caz, contributia corespunzator plafonului recalculat.
 
(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, dupa cum urmeaza:
a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 148 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 148 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decat plafonul prevazut la lit. a);
d) determinarea contributiei datorata recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 138 asupra venitului ales prevazut la lit. c).
 
Asadar, recalcularea plafonului CAS se face pentru persoanele fizice care incep activitatea in cursul anului si pentru cei care intra in categorie persoanelor exceptate de plata CAS, pentru lunile ramase pana la sfarsitul anului. Plafonul nu se recalculeaza in cazul in care activitatea este suspendata in cursul anului sau este pentru situatia in care acestia isi inceteaza activitatea.
 
Prin urmare , avand in vedere ca veniturile obtinute este superior plafonului de 24 salarii minime pe economie aferent anului 2023, adica 72.000 lei, persoana fizica datoreaza CAS pentru anul 2023 in suma de 18.000 lei.
 
CASS
 
Din punct de vedere al CASS, potrivit art. 174 alin. (10) din legea sus-mentionata aplicabil pentru anul 2023, persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent, este cel putin egal cu nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 
Incepand cu anul 2021 baza de calcul a CASS nu se mai recalculeaza in raport cu perioada de activitate. Au fost abrogate prevederile care permiteau recalcularea contributiilor sociale de sanatate (CASS) in cazul contribuabililor care isi suspendau sa isi incetau activitatea (Legea 296/2020) in timpul anului.
 
In cazul mentionat, intrucat venitul net realizat aferent perioadei efectiv lucrate in suma de 170,000 lei este superior plafonului de 24 salarii minime pe economie aferent anului 2023, adica 72.000 lei, persoana fizica datoreaza CASS pentru anul 2023 in suma de 7.200 lei.
 
 
Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 

 


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016