Inchidere PFA. Cum pot fi trecute bunurile pe un SRL?
de Redactia PortalPFA la 09 Apr. 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iata raspunsul specialistului!
Conform art. 2 lit. j din OUG 44/2008 patrimoniul de afectatiune in cazul PFA este dat de masa patrimoniala in cadrul patrimoniului intreprinzatorului, reprezentand totalitatea drepturilor si obligatiilor afectate, prin declaratie scrisa ori, dupa caz, prin acordul de constituire sau printr-un un act aditional la acesta, exercitarii unei activitati economice.

Impozitul minim pe cifra de afaceri Fiscalitate aplicata

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG
De asemenea, din punct de vedere juridic, potrivit art. 32 din Codul civil si art. 20 din O.U.G. nr. 44/2008 la incetarea activitatii PFA are loc un transfer intrapatrimonial din patrimoniul de afectatiune aferent afacerii in patrimoniul personal al persoanei fizice. Sunt aplicabile si prevederile art. 33 si art. 1.941-1.948 din Codul civil referitoare la constituirea si lichidarea patrimoniului profesional individual. Astfel, constituirea, marirea ori micsorarea masei patrimoniale afectate exercitarii in mod individual a unei profesii autorizate se stabileste prin actul incheiat de titular, cu respectarea conditiilor de forma si de publicitate prevazute de lege. Nefiind prevazut un document anume pentru transfer, actul justificativ poate fi si o hotarare a persoanei fizice in calitate de titular al PFA care isi inceteaza activitatea.
De aceea, pentru ca bunurile/imobilizarile corporale sa fie „trecute” de pe PFA pe un SRL trebuie mai intai ca ele sa treaca din patrimoniul de afectatiune in patrimoniul personal al persoanei fizice si ulterior sa fie aduse ca aport in natura la capitalul social de catre persoana fizica respectiva, pe baza valorii stabilite pe baza de expertiza de catre un evaluator autorizat conform art. 13 alin. 3 din Legea societatilor 31/1990, republicata.
Din punct de vedere al impozitului pe venit sunt aplicabile prevederile art. 68 alin. 2 lit. c din Codul fiscal conform carora venitul brut din activitati indepedente include si castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii.
Insa, daca bunurile sunt vandute societatii, veniturile obtinute vor intra in venitul brut al activitatii PFA-ului cu ocazia lichidarii, iar valoarea ramasa neamortizata in cheltuieli deductibile, in limita venitului realizat din instrainare, asa cum reiese din prevederile pct. 7 alin. 5 lit. o din Normele metodologice date in aplicarea art. 68 din Codul fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.
Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Autor: Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Controale antifrauda: Ce risca administratorii care ignora somatia ANAF
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult