Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Infiintare PFA. Se pot obtine sub aceasta forma venituri din conferinte si traininguri?


de Victor Achim la 12 Oct. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Infiintare PFA. Se pot obtine sub aceasta forma venituri din conferinte si traininguri?
Pentru a vedea sub ce forma de organizare juridica se pot obtine in mod corect venituri din participarea la conferinte si traininguri, luam exemplul unui medic care are o societate cu activitate medicala si care participa la conferinte, traininguri obtinand venituri din aceste activitati. Pentru aceste venituri nu poate intocmi facturi deoarece codurile CAEN ale societatii 8622, 8621 si 8690 nu-i permit desfasurarea acestor activitati. La Registrul comertului nu se pot adauga alte coduri CAEN.


Vom vedea astfel sub ce forma poate obtine astfel de venituri, pe langa optiunea de a infiinta un PFA, daca se pot trata ca venituri cu retinere la sursa, precum si ce  obligatii trebuie sa indeplineasca pentru a obtine venituri din aceste activitati.

Exista in Codul fiscal posibilitatea retinerii la sursa a impozitului pe venit pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii si profesii liberale pentru care sunt aplicabile prevederile referitoare la impozitarea veniturilor din activitati independente.
 
Este vorba de impozitarea ca „alte venituri” in temeiul art. 114 alin. 2 lit. g din Codul fiscal, dar la pct. 35 alin. 2 din Normele metodologice de aplicare se precizeaza ca in aceasta categorie se includ veniturile obtinute de acei contribuabili care nu sunt inregistrati fiscal, fara a avea caracter de continuitate, cu alte cuvinte este vorba de venituri obtinute ocazional. Activitatea ocazionala a fost definita candva (art. III alin. 10 din OUG 58/2010 abrogat prin OUG 125/2011) ca fiind o activitate desfasurata in mod sporadic, fara a avea caracter de regularitate/continuitate.
 
Ca atare, daca medicul obtine veniturile din participarea la conferinte in mod sporadic (spre exemplu, 1-2 participari/an) pot fi incidente prevederile art. 114 din Codul fiscal
referitoare la alte venituri, platitorul de venit retinandu-i la sursa impozitul, iar medicul nefiind nevoit sa se inregistreze fiscal (sa infiinteze PFA).
 
Daca participarea la conferinte, training-uri nu mai este sporadica, atunci medicul trebuie sa se inregistreze fiscal pentru activitatea de training (sa-si infiinteze PFA), existand riscul ca la o eventuala inspectie fiscala organele de control sa considere ca aceasta activitate are caracter indepedendent, cu indeplinirea a cel putin 4 din cele 7 criterii stabilite la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal (cu consecintele fiscale de rigoare). Pentru infiintarea PFA-ului trebuie indeplinite formalitatile prevazute de OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale si de legislatia subsecventa acesteia. Pentru activitatea de training se va alege codul CAEN 8559 – Alte forme de invatamant n.c.a.

Dupa infiintare, PFA-ul va fi inregistrat fiscal, va depune declaratie estimativa de venit si declaratie anuala de venit, va achita impozit pe venit si contributii sociale sub forma de plati anticipate si diferente din regularizare pe baza deciziilor de impunere emise de organul fiscal s.a.m.d.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.8 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016