Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Liber-profesionistii au obligatia dotarii cu POS?


de Redactia PortalPFA la 16 Aug. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Liber-profesionistii au obligatia dotarii cu POS?
Una dintre cele mai controversate probleme legate de obligatia dotarii cu POS si case de marcat este cea care priveste profesiile liberale. Parcurgand informatiile de mai jos vom intelege ca numai persoanele juridice au obligatia utilizarii terminalului POS, in cazul in care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, persoana fizica autorizata fiind o entitate care nu are personalitate juridica. In legatura cu casa de marcat, liber-profesionistii trebuie sa se doteze cu aparat de marcat electronic fiscal numai daca functioneaza sub forma unei societati comerciale.


Asadar, potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata:
 
,,Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice. Prin activitatea de prestaride servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare”.
 
Masura a fost introdusa prin O.G. nr. 16/2022 si se aplicade la 01.01.2023.
 
Prin urmare, toti prestatorii de servicii (persoane juridice!) au obligatia dotarii cu POS daca realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei.
 
Potrivit prevederilor Codului fiscal, constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.

Venituri din profesii liberale

In categoria veniturilor din profesii liberale sunt cuprinse, cu titlu de exemplu: veniturile obtinute de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi.
 
Referitor la obligatia dotarii cu aparate de marcat electronice fiscale, conform art. 1 alin. (1) si (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare:
 
(1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/ debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestorasi factura.
Potrivit art. 2 lit. f) din O.U.G. nr. 28/1999 sunt exceptate:
f) activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale.
 
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a O.U.G.28/1999, art. 15, se specifica:
Intra sub incidenta prevederilor art. 2 lit. f) din Ordonantade Urgenta profesiile liberale, sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati potrivit Legii nr. 31/1990, republicate, cu modificarile si completarile ulterioare, cum ar fi, fara insa a ne limita la acestea, cele desfasurate decatre medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si de alte persoane fizice care presteaza servicii cu caracter profesional in domeniul stiintific, literar, artistic si educativ.
 
Concluzie: Prin urmare, profesiile liberale, daca nu sunt organizate sub forma unei societati comerciale, nu au obligatia dotarii cu aparate de marcat electronice fiscale.


Informatiile au fost preluate din editia lunii iulie a revistei Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare.

Foto: pixabay.com

 


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.14 din 14 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016