Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA care ofera servicii de consultanta. Care sunt obligatiile declarative?


de Redactia PortalPFA la 26 Nov. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA care ofera servicii de consultanta. Care sunt obligatiile declarative?
O PFA neinregistrata in scopuri de TVA desfasoara activitate de consultanta in afaceri cod CAEN 7022. Serviciile sunt oferite atat in Romania, cat si pentru firme din tari situate in UE.


Specialistul Ionut Jinga explica detaliat ce obligatii declarative are PFA-ul in Romania: impozit pe venit, contributii de asigurari sociale (CAS si CASS), taxa pe valoare adaugata. 
 
 

PFA care ofera servicii de consultanta - obligatii: raspunsul specialistului

 
Impozit pe venit
 
Potrivit art 120 alin 1-2 din Codul fiscal:
 
,,(1) Contribuabilii care desfasoara activitate in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 15 martie inclusiv a fiecarui an. 
(2) Contribuabilii, care incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (1) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.’’
 
Prin urmare, in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii trebuie depusa declaratia unica, in care se completeaza cap II ,,date privind veniturile estimate’’ in vederea determinarii venitului estimat si impozitului aferent (10%). Termenul de plata este 15 martie 2021.
 
 
Contributii de asigurari sociale (CAS si CASS)
 
In cazul in care PFA estimeaza depasirea plafonului de 12 salarii minime brute pe economie, recalculat in functie de numarul de luni de activitate pana la sfarsitul anului, adica 2 luni, va depune declaratia unica si va determina CAS de plata (25% la plafonul recalculate) si CASS (10% la plafonul recalculat). Termenul de plata este 15 martie 2021.
 
 
Taxa pe valoare adaugata
 
I. in cazul serviciilor prestate catre persoane impozabile
 
Potrivit art 278 alin 2 din Codul fiscal:
 
,,Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.’’.
 
Prin urmare, locul prestarii serviciilor este la sediul beneficiarului, operatiunea fiind deci impozabila in tara clientului.
 
Potrivit art 317 alin 1 lit b din Codul fiscal:
 
,,(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol: 
 
b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului’’.
 
Asadar, in cazul serviciilor prestate catre beneficiari persoane impozabile din UE, PFA are obligatia sa solicite cod special de TVA si sa depuna declaratia recapitulativa 390, raportand prestari servicii intracomunitare (Ordin ANAF 705/2020).
 
 
II. In cazul servicilor prestate catre persoane neimpozabile
 
Potrivit art 278 alin 3 din Codul fiscal:
 
,,Locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat in alt loc decat locul in care persoana impozabila si-a stabilit sediul activitatii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita’’.
 
Exceptia de la aceasta regula o regasim la art 278 alin 5 lit d pct 5 din Codul fiscal, potrivit caruia locul prestarii serviciilor este  locul in care se presteaza efectiv serviciile.
 
Prin urmare, daca locul prestarii serviciilor de consultant este in Romania, locul prestarii serviciilor este in Romania, persoana obligate la plata taxei fiind PFA, dar intrucat nu a atins plafonul de scutire (300.000 lei) nu are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA.
 
PFA va solicita inregistrarea in scopuri de TVA (art 316 Cod fiscal) pana la data de 10 a lunii urmatoare atingerii sau depasirii plafonului de scutire.
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de - Ionut Jinga - consultant fiscal.

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.84 din 29 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016