Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA cu comert online. Lista completa de obligatii declarative si fiscale


de Viorica Ghinea la 13 Feb. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu comert online. Lista completa de obligatii declarative si fiscale
Studiul de caz de astazi prezinta o PFA cu cod CAEN comert online care intentioneaza sa vanda produse prin intermediul unui site propriu folosind dropshipping. Intentioneaza sa incheie contracte cu furnizori UE si non-UE si va posta produsele acelor furnizori pe site-ul propriu. Clientii pot fi din UE sau din state non-UE. Ei fac comanda pe site si vor primi produsele direct de la furnizori. Situatia este clara pana aici, insa dilema este ce obligatii declarative si de plata are aceasta PFA.


Obligatii pentru PFA cu comert online: raspunsul specialistului


Din punct de vedere al TVA nu aveti nici o obligatie de declarare si plata in Romania a TVA, deoarece operatiunile, atat cele de achizitie, cat si cele de livrare nu se desfasoara pe teritoriul Romaniei, deci nu se impoziteaza in Romania.

PFA are obligatiile declarative si fiscale obisnuite, respectiv:

Obligatii declarative:

Declaratia unica care va fi depusa astfel:

Potrivit prevederilor art. 120 alin (1) din Codul fiscal,contribuabilii care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 15 martie inclusiv a fiecarui an. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.

La alin 2 se mentioneaza ca contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (1) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.

Conform prevederilor art.122 alin.(1),contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere,venituri/pierderi din activitati independente,din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii impozitului anual pe venit. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit.

Impozit si contributii datorate:

a) Impozit pe venit in cota de 10%
potrivit prevederilor art. 68 alin (1) din Codul fiscal, venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Potrivit prevederilor art. 118 alin (2), pentru veniturile obtinute din activitati independente, la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:

a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;
b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate prevazute la lit. a), din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.

Potrivit prevederilor art. 123 alin (1), impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributtiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra fiecaruia dintre urmatoarele:
a) venitul net anual impozabil determinat potrivit art. 118;
b) CAS –in cota de 25%

La art. 148 din Codul fiscal si pct.( 7) din Normele metodologice de aplicare,se prevede ca daca persoanele fizice realizeaza venituri din mai multe surse din activitati independente si/sau drepturi de proprietate intelectuala venitul net estimat pentru anul curent se stabileste prin insumarea veniturilor nete estimate din fiecare sursa si/sau categorie de venit, dupa cum urmeaza:

a) venitul net estimat, stabilit in conformitate cu art. 68 din Codul fiscal, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale;

b) valoarea normelor de venit, determinate dupa ajustarea prevazuta la art. 69 alin. (10) din Codul fiscal;

Contributia de asigurari sociale se datoreaza de catre persoanele fizice care estimeaza ca vor realiza in anul in curs venituri nete cumulate, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe afara.

Persoanele fizice care estimeaza pentru anul in curs venituri nete cumulate sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara nu datoreaza contributia, dar pot opta pentru plata acesteia.

c) CASS

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente au obligatia platii CASS in cota de 10%, potrivit art. 170 din Codul fiscal, daca in anul precedent a depasit plafonul de 12 salarii minim brute pe economie.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 pana la data de 15 martie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia potrivit prevederilor art. 174 alin.(3) din Codul fiscal.

 

Citeste si ce conditii trebuie sa indeplineasca o PFA care vrea sa faca comert online.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.
 


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.27 din 15 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016