Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA cu norma de venit. Se poate deduce cheltuiala cu casa de marcat?


de Redactia PortalPFA la 26 Mar. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu norma de venit. Se poate deduce cheltuiala cu casa de marcat?
Analizam in continuare daca o PFA cu norma de venit poate sa isi deduca cheltuiala cu casa de marcat. Daca da, cum se completeaza in declaratia unica valoarea aparatului fiscal?


Specialistul nostru clarifica in continuare prevederile Codului fiscal si ne explica daca o PFA cu norma de venit poate beneficia de aceasta facilitate.


PFA cu norma de venit - deducere casa de marcat: raspunsul specialistului

Potrivit prevederilor art. 122 alin. (1) din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii impozitului anual pe venit.
 
La alin. (4) lit. a)  se mentioneaza ca Nu se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I, pentru urmatoarele categorii de venituri:venituri nete determinate pe baza de norma de venit, cu exceptia celor care au completat si depus declaratia prevazuta la art. 85 alin. (4 indice 9) si art. 120 alin. (4);
 
Potrivit prevederilor art. 123 alin. (1) din Codul fiscal, impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil determinat potrivit art. 118 din care se deduce costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, aprobata prin Legea nr. 64/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, puse in functiune in anul respectiv.
 
Prin urmare, in vederea definitivarii impozitului anual pe venit, PFA cu norma de venit nu depune declaratia de la art. 122  si nu poate sa-si deduca contravaloarea casei de marcat din impozitul datorat.
 
Aceste facilitati se aplica pentru PFA care isi determina venitul net in sistem real.
 
Aceasta cheltuiala nu este deductibila la determinarea venitului net anual, conform prevederilor art. 68 alin. (7)  lit. k) indice 2 din Codul fiscal,  insa, isi pot diminua impozitul cu contravaloarea aparatelor de marcat electronice fiscale.
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - consultant fiscal.

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.1 din 21 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016