PFA, II si IF: Cand aveti obligatia legala de a accepta plati prin POS in 2025
de Redactia PortalPFA la 17 Mar. 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conform prevederilor din OUG 193/2002 (modificata, completata):
(1 2) Persoanele fizice sau juridice, prevazute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a asigura implementarea si de a accepta cel putin un instrument de plata fara numerar, asa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plata si pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31.
(3) Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice. Prin activitatea de prestari de servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cultura castravetelui anti-diabet

Cartea Verde a impozitului pe venit si a contributiilor

Impozit MICRO Tratament fiscal 2025
(3 1) Obligatia de acceptare de catre persoanele juridice prevazute la alin. (3) a cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, se naste incepand cu trimestrul urmator celui in care incasarile in numerar din cursul anului respectiv au depasit pragul de 50.000 lei.
Atentie la obligatia de a accepta mijloace de plata fara numerar!
In ceea ce priveste obligatia de a accepta mijloace de plata fara numerar, aceasta implica furnizarea unei modalitati prin care clientii pot efectua plati fara a utiliza numerar.In Legea 209/2019, la art. 5 alin. (1) pct. 31, instrumentul de plata este definit ca:
- orice dispozitiv personalizat si/sau orice set de proceduri convenite intre utilizatorul serviciilor de plata si prestatorul de servicii de plata si folosit de utilizatorul serviciilor de plata pentru a initia un ordin de plata.
Aceasta inseamna ca un instrument de plata fara numerar poate fi:
- Transfer bancar (inclusiv ordine de plata online)
- Plati prin aplicatii de banking (Revolut, PayPal, mobil banking)
- POS (fizic sau virtual)
- Link-uri de plata trimise de comercianti
- Plati prin QR code sau alte solutii
Cand devine POS-ul obligatoriu pentru PFA, II sau IF
Prin urmare, obligatia de a accepta mijloace de plata fara numerar nu inseamna neaparat POS, ci asigurarea unui mecanism care permite plati electronice. Daca PFA-ul accepta plati prin transfer bancar si notifica acest lucru clientilor sai, se conformeaza cerintelor legale.Detinerea unui cont bancar deschis este necesara pentru a permite astfel de tranzactii, insa trebuie ca PFA-ul sa implementeze si sa accepte efectiv un instrument de plata fara numerar, cum ar fi un terminal POS sau o aplicatie de plata electronica.
Atentie! POS devine obligatoriu daca PFA, II sau IF desfasoara comert cu amanuntul, ridicata sau prestari servicii si incaseaza in numerar peste 50.000 lei/an.
In acest caz, incepand din trimestrul urmator depasirii acestui prag, trebuie sa accepte plata cu cardul prin POS sau solutii similare.
Trebuie mentionat ca, desi legea impune acceptarea unui instrument de plata fara numerar, aceasta nu specifica obligativitatea de a detine un terminal POS. Astfel, PFA-urile pot alege solutia care se potriveste cel mai bine nevoilor si specificului activitatii lor, atata timp cat aceasta permite clientilor sa efectueze plati electronice.
Concluzie
Daca PFA nu incaseaza numerar sau incaseaza sub 50.000 lei/an, POS nu este obligatoriu.Daca incaseaza peste 50.000 lei/an in numerar, POS sau o alta solutie de plata cu cardul devine obligatorie.
Informatii oferite in luna martie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Autor: Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
PFA care lucreaza cu zilieri: Cum completezi corect Declaratia D700
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult