Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA neinregistrat in scop de TVA. Depasire plafon de scutire. Cum se factureaza?


de Cecilia Pavelescu la 22 Dec. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA neinregistrat in scop de TVA. Depasire plafon de scutire. Cum se factureaza?
In analiza de mai jos, avem ca subiect un PFA cu cod CAEN 6810. Cumpara imobile, le modernizeaza, apoi le revinde. Cumpara de la persoane fizice sau juridice si vinde catre persoane fizice sau juridice. PFA-ul este neplatitor de TVA si cu siguranta va depasi cifra de afaceri 220.000 lei incepand cu a doua tranzactie. Imobilele se vand drept marfa. Vom vedea daca trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA la depasirea plafonului si daca se va factura fara TVA.


Desigur, cumpararea si vanzarea imobileleor este o activitate de comert si in cazul in care PFA-ul ar tine contabilitatea in partida dubla, ar inregistra aceste tranzactii pe seama conturilor de stocuri. Din punct de vedere al TVA, conform  prevederilor de la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal:  

"Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f).
 
La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru opera?iunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal. Potrivit art. 310 alin. (6) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri este mai mare sau egala cu plafonul de scutire 220.000 lei trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 , in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului.

Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
 
Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal.
 
De exemplu, daca in luna Decembrie 2016 PFA vinde un imobil in suma de 250.000 lei, prima vanzare o va face in regim de scutire de TVA, insa va trebui sa depuna la organul fiscal de care apartine formularul 010, pentru a se inregistra in scop de TVA, pana pe data de 10 Ianuarie 2017.
 
In mod normal PFA ar urma sa fie inregistrata in scop de TVA, incepand cu data de 01 Februarie 2017, urmand sa intocmesca facturi cu TVA pentru operatiunile taxabile, incepand cu aceasta data.
 
Pana la data de 31 Ianuarie 2016, PFA va emite facturi fara TVA, aplicand regimul de scutire pentru intreprinderile mici.
 



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


 


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016