Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA-urile in domeniul agricol beneficiaza de dreptul de a fi asigurate? Ce spune Legea 135/2022


de Redactia PortalPFA la 01 Iul. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA-urile in domeniul agricol beneficiaza de dreptul de a fi asigurate? Ce spune Legea 135/2022
Specialistul nostru dezbate in continuare situatia in care se afla PFa-urile din domeniul agricol. Este important de aflat daca acestea, in baza Legii 135/2022, pot beneficia automat de statutul de asigurat in sistemul asigurarilor de sanatate.


Drept exemplu luam situatia unui titular de PFA cu cod CAEN 0141. Prin efectul Legii 135/2022 este asigurat automat sau nu in sistemul asigurarilor de sanatate incepand cu data de 01.06.2022? 
 

PFA-urile in domeniul agricol - asigurare sanatate: raspunsul specialistului

 
Din statutul de titular a unui PFA, in baza prevederilor Legii 135/2022, nu beneficiati de  dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributie.
 
Prevederile Legii 135/2022 se aplica persoanele fizice care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60  din  Codul Fiscal, respectiv, persoanelor fizice pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 din Codul Fiscal.
 
Baza Legala
 
Legea 135/2022 prevede:
 
”Articolul II
(1) Prin derogare de la prevederile art. 224 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015 din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, sunt asigurate pana la 31 decembrie 2028 inclusiv in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei.(2) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) beneficiaza, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, de drepturile acordate din sistemul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale, sistemul asigurarilor pentru somaj, conform legislatiei in vigoare, inclusiv de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, fara plata de catre angajatori a contributiei asiguratorii pentru munca prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.(3) Perioadele lucrate in sectorul agricol si in industria alimentara de catre persoanele prevazute la alin. (1) constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.
 
Codul Fiscal prevede la art. 76:
”(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.”
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Teleman Nicolae Ciprian. 
 
 
 
Sursa foto: Pixabay

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016