Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Plati in numerar: plafoane pentru 5 situatii diferite


de Redactia PortalPFA la 08 Feb. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plati in numerar: plafoane pentru 5 situatii diferite
In anul 2024, regulile referitoare la circulatia numerarului continua sa fie o preocupare majora pentru persoanele fizice si juridice, deopotriva. Prin urmare, este important sa cunoastem regulile si restrictiile privind utilizarea banilor lichizi in diferite situatii, fie ca este vorba despre plati intre persoane juridice, avansuri catre angajati sau tranzactii intre persoane fizice. In continuare, vom afla plafoanele pentru diverse scenarii avand in vedere legislatia in vigoare.


Plati in numerar - diverse situatii de avut in vedere

Pornim de la urmatoarea intrebare: "As dori sa stiu care sunt regurile de circulatie a numerarului din anul 2024 in urmatoarele cazuri:

1. plata zilnica de la PJ/PFA/II/IF/LP catre PJ/PFA/II/IF/LP;

2. plata plafonului zilnic de la PJ/PFA/II/LP catre magazine cash & carry;

3. avans spre decontare in limita unui plafon zilnic /persoana de la PJ/PFA/II/IF/LP catre salariati;

4. plata pe o zi de la PJ/PFA/II/ IF/LP catre o persoana fizica;

5. plata pe o zi de la o persoana fizica catre o persoana fizica?"

Plati in numerar - raspunsul specialistului

1. Conform art. 3 lit. c) din Legea 70/2015, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

2. Conform art. 3 lit. d) din acelasi act normativ, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;

3. La art. 3 lit. e) se precizeaza ca acestea se fac in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

In situatia in care aceste plati reprezinta cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, acestea nu sunt limitate astfel cum se precizeaza la art. 5 lit. b) din acest act normativ;

4. La art. 4 alin. (1) se mentioneaza ca , operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.

5. Potrivit prevederilor de la art. 10, operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, altele decat operatiunile de incasari si plati realizate prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie.

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.3 din 10 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016