Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Schimbari MARI pentru PFA din 2018: cum se plateste CAS si CASS?


de Victor Achim la 08 Ian. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbari MARI pentru PFA din 2018: cum se plateste CAS si CASS?
Schimbarile mari pentru PFA au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2018. Contributiile la pensii (CAS) si cele la sanatate (CASS) datorate de catre persoanele fizice autorizate (PFA) si ceilalti contribuabili ce obtin venituri din activitati independente sunt raportate in prezent la salariul minim pe economie, al carui cuantum este de 1.900 de lei, incepand de la 1 ianuarie, conform unei ordonante de urgenta publicata anul trecut in Monitorul Oficial.


Trebuie luat in considerare faptul ca PFA si celelalte persoane care desfasoara activitati independente datoreaza contributia la pensii in cazurile de mai jos:

- daca NU realizeaza venituri din pensii, pentru care sunt asigurate in sistemul public de pensii sau intr-un sistem propriu de asigurari sociale, potrivit legii in vigoare;

- daca NU sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, pentru care exista obligatia asigurarii in aceste sisteme potrivit legii (avocatii, notarii, personalul monahal, personalul militar).


Conform contabilul.ro, incepand cu data 1 ianuarie 2018, dupa cum am mentionat si mai sus, contributia trebuie stabilita la un venit ales de catre contribuabil, cel putin egal cu salariul minim brut pe tara, care a fost crescut la 1.900 de lei. Acum CAS are o cota de 25%, fata de 10,5% sau 26,3% cat a avut pana la sfarsitul anului 2017.


In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri lunare din activitati independente sub nivelul salariului minim brut pe tara, acestea nu vor avea obligatia sa plateasca CAS, dar pot opta pentru plata contributiei. Acestea pot tine cont de aceleasi conditii prevazute pentru cei care au obligatia platii contributiei.

Dupa cum am mai mentionat, contributia la sanatate are acum o cota de 10%, fata de 5,5%. Nu uitati ca aceasta este datorata de persoanele fizice care incaseaza venituri din activitati independente si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite venituri.


In concluzie!

In situatia in care o PFA realizeaza intr-o luna venituri de cel putin 1.900 de lei si alege sa achite CAS si CASS la aceasta valoare, va datora contributii care ajung la suma de 665 de lei lunar.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.96 din 47 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016