Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Sesiune online ANAF: Declararea si impozitarea veniturilor din chirii


de Cecilia Pavelescu la 31 Aug. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune online ANAF: Declararea si impozitarea veniturilor din chirii
Va informam ca la 31 august sesiunea de consultanta prin mediul online derulata de ANAF a avut ca tema declararea ?i impozitarea veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere).


In cadrul acestei sesiuni, ANAF a amintit, in cuprinsul unui raspuns transmis, ca potrivit prevederilor OPANAF Nr. 1338 /2008 pentru aprobarea Procedurii privind indrumarea si asistenta contribuabililor de catre organele fiscale, indrumarea si asistenta oferite contribuabililor nu includ furnizarea de informatii prin care se sugereaza sau se prezinta modalitati de optimizare a sarcinii fiscale.

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, unele dintre intrebarile care ne-au atras atentia:

Intrebare contribuabil:

Ce impozite trebuie sa plateasca proprietarul unui apartament inchiriat, daca acesta este cetatean roman, dar nu are rezidenta fiscala in Romania? Mai la obiect, este necesara plata CASS?


Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Potrivit prevederilor Deciziei nr.2/2015 a Comisiei fiscale centrale, precum si a prevederilor art.153 din Codul fiscal, pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii.

Persoanele fizice in cauza au obligatia de a prezenta organului fiscal competent documente justificative eliberate de institutia competenta din statul in care a fost incheiata asigurarea;


Intrebare contribuabil:
Un apartament este proprietatea a doua persoane, in mod egal (50/50%). Se poate inregistra un contract de inchiriere doar pe numele unuia dintre proprietari (chiriasul va fi o persoana fizica)?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Potrivit pct.40.(2) din normele metodologice date in aplicarea art.124 din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1/2016, venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun pe cote-parti se repartizeaza intre coproprietari proportional cu cotele detinute de acestia in coproprietate.

Repartizarea venitului net conform prevederilor de mai sus se face in conditiile in care in contractul de cedare a folosintei se mentioneaza ca partea contractanta care cedeaza folosinta este reprezentata de coproprietari.

In conditiile in care coproprietarii decid asupra unei alte impartiri, se va anexa la contract un act autentificat din care sa rezulte vointa partilor.


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016